Može li SDP izbjeći optuženičku klupu

Odugovlači se u SDP-u s „političkim stavom“ o aferama Lovrić-Merzelove i Sabe. Možda zato što bi istraga mogla pokazati da je vrh SDP-a znao za neke od njihovih nepodopština, a nije učinio ništa da ih spriječi. Ni u slučaju Sanadera nitko u HDZ-u nije ništa znao o njegovim prstima u pekmezu. Možda je SDP imao koristi od političke korupcije, kokošarenja po Sisačko moslavačkoj županiji i džeparenja po Vukovaru? Zašto bi inače preventivno Milanović izjavljivao da će SDP bude li trebalo vratiti novac otet vukovarskoj djeci slabijega imovinskog stanja?

Lovrić-Merzelova u odličnim je, naime, odnosima s najvišim dužnosnicima stranke i vlade: Linićem, Mrsićem i Milanovićem. Što se krije iza svadbenoga plesa sa stranačkim zvijezdama? Istraga bi mogla ponešto reći ima li što zanimljivoga iza prisnih odnosa pritvorene sisačke županice s Josipovićem i Mesićem. SDP brani županicu i kad je završila iza brave.

Što se tiče Sabe poznato je da su ga stranačke kolege iz Vukovara tužile stranci zbog sumnje da je prisvajao nepripadajući mu novac. Tužibabe je SDP izbacio iz stranke, Sabu podupro za vukovarskoga gradonačelnika. I još ga podupire.

I Sabo i Merzel-Lovrićeva imali su specifičan odnos prema betoniranju osobne moći i esdepeovske vlasti.

Sabo je nudio oporbenoj gradskoj vijećnici pozamašnu svotu za jedno dizanje ruke kojim bi on i SDP osigurali vlast u Vukovaru. To je politička korupcija. Merzel-Lovrićeva je svoju i stranačku stabilnost u Sisačko-moslavačkoj županiji kupovala savjetničkim mjestima, kojima je Županiju kako tvrdi službena istraga, samo u tom slučaju, oštetila za šest milijuna kuna. I to je politička korupcija. Ona je majka svih korupcija.

Možda se nepodopštine u SDP-u toleriraju kad je riječ o osvojenim dugogodišnjim hadezeovskim utvrdama?

Dođe li, međutim, do sudbenoga procesa kod oba najnovija slučaja na optuženičkoj klupi mogla bi se pronaći i SDP, osobito bude li se pravosuđe držalo istih kriterija kao i u slučaju Fimi media. Iako tajnik Igor Dragovan govori da SDP ne može odgovarati za ponašanje pojedinaca, vrlo lako se može pokazati da je upravo SDP u Sisku i Vukovaru imala koristi od nezakonitih radnji svoja dva člana predsjedništva.

U aferi Fimi media sutkinja je izrekla presudu i Sanaderovoj stranci u trenutku počinjenja nedjela. HDZ-u je presuđeno pet milijuna kazne i povrat 25 milijuna kuna. Pri izricanju nepravomoćne presude rekla je kako je presuda „poruka da je politička korupcija zlo, da je sramotna i da se ne tolerira i ne isplati.“ Dokaže li se da je i jedna kuna Sabinih ili Lovrić-Merzeličinih nečasnih djela završila na bilo koji način pod esdepeovskom suknjom, tužiteljstvo mora ostati dosljedno i na optuženičku klupu posjesti Partiju.

Što bi moglo SDP osloboditi krivnje? Prihvati li Vrhovni sud načelnu žalbu HDZ-a protiv presude u slučaju Fimi medie, zauzela bi se pravosudna praksa o tome da stranke ne mogu odgovarati za nedjela svojih bivših i aktualnih članova i dužnosnika. Apsurdne li situacije! SDP-u bi odgovaralo da se u drugom stupnju HDZ oslobodi od prvostupanjske presude.

Izvlačenje novca iz javnih poduzeća isto je kao izvlačenje novca iz županije. Podmićivanje oporbe jednako je plaćanju za šutnju estradnim zvijezdama tijekom kampanje. I HDZ se, kao i Dragovan, brani da stranka nije sudjelovala u kriminalu, već njezini pojedinci. Oba politička subjekta ne priznaju kolektivnu kaznenu odgovornost. Pa ipak SDP je bezbroj puta ponovio da je HDZ „zločinačka organizacija“, dok HDZ ne zna ili ne želi kapitalizirati koruptivnu situaciju esdepeovaca u Sisku i Vukovaru.

Računa se u oba tabora da je „politička odgovornost“ dovoljna, te da se ona plaća na izborima, a da kaznena odgovornost ne može sustići stranke. Jasno je da je sada glavni problem SDP-a pokušati na sve načine izbjeći optuženičku klupu, jer kako se još uvijek zavaravaju – „nismo svi isti“. U istom je, međutim, stanju prije četiri godine bio HDZ, koji danas tvrdi da je gubitkom izbora platio političku odgovornost.

Zanimljivo je primijetiti kako je Sanader uhićen i protiv njega je optužnica podignuta tek kad nije bio član stranke, niti državni dužnosnik. Četiri godine kasnije istraga se provodi protiv legitimne i legalne članice predsjedništva SDP-a i županice, te člana predsjedništva SDP-a i gradonačelnika. Znači li to da je pravna država u međuvremenu izašla iz pelena?

Nitko u ovom trenutku ne može tvrditi da će SDP izbjeći optužnicu. Istrage su u tijeku. I trajat će ta trakavica dovoljno dugo da se svi zainteresirani mogu uvjeriti jesu li ili nisu u političkoj korupciji „svi isti“ samo su iznosi različiti.

* Autor je novinar i urednik rubrike religijske kulture, hrvatskoga izvandomovinstva i unutarnje politike, radio je i u rubrikama gospodarstvo i kultura, te je bio pet godina glavni urednik tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. Autor je 16 knjiga iz područja književnosti i povijesne publicistike i član je Društva hrvatskih književnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Dorian Stiegler