Bez adekvatnih ekonomskih mjera: Moguć rad kockarnica, ali ne i terasa kafića, dječjih igraonica…?

Foto: Getty Images, fah, montaža narod.hr

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade o popuštanju mjera od ponedjeljka – kafići će moći prodavati kavu za van, otvaraju se teretane, fitness-centri… Ubrzo se oglasila udruga Glas poduzetnika.

> Od ponedjeljka: Kava za van iz kafića, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika… 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Drago nam je da je Vlada RH uvažila veći dio zahtjeva udruge Glas poduzetnika, ali potrebni su mnogo snažniji koraci kako bi se spasilo tisuće tvrtki i zaposlenika.

Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima je dopušteno prodavati kavu za van, omogućila se nastava u školama za strane jezike, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina. Udruga Glas poduzetnika pozdravlja otvaranje i određeno popuštanje mjera, no moramo upozoriti da to jednostavno nije dovoljno. Kao što smo istaknuli već mnogo puta, Vlada RH na neke djelatnosti jednostavno zaboravlja te ignorira njihove vapaje. Otvaranje i popuštanje mjera nije dovoljno, potrebno je poduzeti mnogo snažnije korake.

Već gotovo godinu dana, event industrija, povremeni prijevoz putnika, putničke agencije i mnoge druge djelatnosti su zatvorene, ali ne samo zbog mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Vlada RH nije donijela adekvatne ekonomske mjere od samog početka pandemije, što će uzrokovati propast mnogih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Također, naknada za fiksne troškove omogućena je za samo jedan dio poduzetnika, a potrebno je proširiti ovu mjeru i na sve ostale djelatnosti s velikim padom prometa. Bitno je istaknuti da se trenutne “mjere” odnose samo na očuvanje radnih mjesta, što je namijenjeno zaposlenicima, dok su troškovi tvrtki daleko veći. Kreditne linije i bespovratna sredstva teško su dostupni poduzetnicima, što dodatno otežava njihovu situaciju. Mnogi poduzetnici su već založili svoju privatnu imovinu jer očekivana pomoć nikada nije stigla.
“Nakon 2,5 mjeseca i prosvjeda od 10.000 građana, Vlada RH je počela ispravljati diskriminatorne odluke koje je donijela i prihvatila je većinu prijedloga UGP-a. Drago nam je da se otvaraju teretane, škole stranih jezika i kockarnice, ali nepravedno je nedozvoljavanje rada i ugostiteljskim objektima. Naime, kava za van je samo ispravak nepravde od studenog prošle godine. I dalje smatramo da ekonomske mjere nisu adekvatne i tražimo obeštećenje za sve s padom od 60% i to minimalno 100.000 kuna po tvrtki, kao i pokrivanje fiksnih troškova minimalno od prosinca prošle godine. Uostalom, ako se ima novca za kupnju INA-e i aviona, mora se imati i za adekvatno obeštećenje poduzetnika.” – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Također, moramo istaknuti da čak i kada popuštaju mjere, vidimo da ponovno postoje dvostruki kriteriji. Primjerice, dopušten je rad teretana i fitness centara, ali nije dopušten rad sportskih centara, plesnih škola i dječjih igraonica. Također je omogućen rad kockarnica, a nije omogućen rad čak ni terasa ugostiteljskih objekata. Ono što je potrebno je da Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite konačno usklade sve mjere te da ih prilagode trenutnom stanju. Od samog početka pandemije, upozoravali smo na neadekvatne mjere, dvostruke kriterije i nerazumijevanje situacije u kojoj se nalaze mikro, mali i srednji poduzetnici.

Tražimo od Vlade RH i resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da pod hitno predstave plan za spas gospodarstva i adekvatne ekonomske mjere za sve poduzetnike.”

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr