Pitali smo saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu o trenutačnoj situaciji s obrazovanjem

Foto: Fah

“Aktivno pratimo svu problematiku u znanstveno-akademskoj zajednici te pravovremeno reagiramo u okviru svojih poslovničkih mogućnosti, što je već bio slučaj nekoliko puta, kada sam organizirala tematske sjednice po aktualnim pitanjima”, istaknula je doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu za Narod.hr koju smo kontaktirali vezano uz regularnost ove školske godine, zanimalo nas je i koje neovisno stručno tijelo trenutačno prati i korigira odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja, te što je s Nacionalnim vijećem za odgoj i obrazovanje.

> Dr. sc. Šustar za Narod.hr: ‘Premijer mora donijeti odluku – hoće li ili neće biti mature’

> Kaos u hrvatskom školstvu: ‘Ministrica Divjak treba odgovarati jer ruši sustav, a ne stvara novi’

Saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu poslali smo sljedeća pitanja:

1. Je li Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravio regularnost, odnosno neregularnost školske godine 2019./2020. s obzirom na postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju i odstupanja od s njime povezanih Odluka.

2. Je li Odbor raspravio mogu li maturanti odraditi propisani Nastavni plan nakon uvođenja tzv. „Škole za život” i svih problema povezanih s time, 36 dana štrajka i trenutačne situacije s nastavom na daljinu?

3. Je li Odbor razmatrao problem povezan s Nacionalnim vijećem za odgoj i obrazovanje? Je li to tijelo u funkciji, ako nije – zašto nije?

4. Koje neovisno stručno tijelo uopće u ovom trenutku prati što se događa u obrazovanju, daje mišljenja, predlaže i korigira odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak?

Predsjednica Odbora doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović odgovorila nam je sljedeće:

Rado ću Vam odgovoriti na postavljena pitanja uz podsjetnik kako je djelokrug Odbora ograničen poslovničkim okvirom.

Aktivno pratimo svu problematiku u znanstveno-akademskoj zajednici te pravovremeno reagiramo u okviru svojih poslovničkih mogućnosti, što je već bio slučaj nekoliko puta, kada sam organizirala tematske sjednice po aktualnim pitanjima, o čemu Vi, sigurna sam, znate.

Nismo mjerodavni za donošenje sudova, no da su regularne okolnosti na tematskim sjednicama ili pod točkom redovne sjednice raspravljati možemo o svakoj temi iz našeg djelokruga, uključujući i teme koje su predmet Vaših upita.

Pitanje koje ste uputili vezano za program „Škole za život“ molim Vas uputite nadležnom tijelu za njegovo provođenje, Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Naime, kao što znate, sukladno članku 82. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi pitanje provedbe državne mature u nadležnosti je Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske i poslove provođenja ispita temeljenih na nacionalnim standardima.

Vezano za Vaš upit u svezi djelokruga Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje čijeg predsjednika i članove imenuje Hrvatski sabor na prijedlog ovlaštenog predlagatelja Vlade Republike Hrvatske odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja, navedeni prijedlog imenovanja raspravit ćemo na Odboru kada isti bude upućen u proceduru u Hrvatski sabor, a to još uvijek nije učinjeno.

Odbor je, kao što znate, sukladno Poslovniku Hrvatskoga sabora nadležan za poslove utvrđivanja i praćenja provođenja resornih politika te također možemo raspravljati o prijedlozima i poticajima za donošenje zakona, podzakonskih ili ostalih pravnih akata. Kao takvi razmatramo svaki zakonski prijedlog iz svog djelokruga kada ga ovlašteni predlagatelj podnese Hrvatskome saboru. Također, na tematskim sjednicama donosimo mišljenja/preporuke/smjernice o pojedinim pitanjima iz našeg djelokruga. Plan tematskih sjednica utvrdili smo glasovanjem članova Odbora na redovnim sjednicama no s obzirom na okolnosti zabrane održavanja sjednica odbora izuzev online putem, iste će pričekati do daljnjega.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.