U Italiji 3612 novozaraženih, u posljednja 24 sata umrlo više od sedamsto ljudi

Foto: fah

Od ponoći u hrvatskoj zbog pandemije koronavirusa vrijedi zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Trenutno imamo 382 oboljelih. Šestero je na respiratoru, a među zaraženima je i 15 liječnika.

18,20 sati

Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak zabilježio najveći dnevni porast umrlih, a naglo se povećao i broj zaraženih. Više je od 8 tisuća oboljelih, dok se broj umrlih od Covida-19 povećao i iznosi 422.

18 sati

U Italiji je ukupno 54.030 zaraženih. U posljednja 24 sata umrlo je 743 ljudi, ozdravilo 894, a 3612 je novozaraženih.

17,50 sati

Slovenija će od ponoći na granici s Austrijom početi kontrolu putnika zbog opasnosti unosa koronavirusa, sličnu onoj koju već provodi na nekim graničnim prijelazima s Italijom, najavio je u utorak glasnogovornik kriznog stožera Jelko Kacin.

Odluku o tome već je potpisao predsjednik slovenske vlade, a nadzor će se provoditi na 13 kontrolnih točaka, nekadašnjih graničnih prijelaza s Austrijom, kazao je Kacin, dodavši da primjena odluke počinje u ponoć u noći na srijedu.

17,30 sati

U nedjelju je u najmanje sedam europskih zemalja počelo europsko kliničko ispitivanje tijekom kojega će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za koronavirus na ukupno 3200 pacijenata, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se  može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u priopćenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lijek koji je prethodno testiran za liječenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009.

Klorokin je široko propisivan lijek protiv malarije koji je nakon Drugoga svjetskog rata odobio FDA.

Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro djeluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti djelotvoran u liječenju koronavirusa.

“Liječenjem će se obuhvatiti 3200 pacijenata u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj, a možda i u drugim zemljama, pa tako najmanje 800 u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Covidom-19”, dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

17 sati

Od ukupno 16 osoba zaraženih koronavirusom u Karlovačkoj županiji, 13 je povezano s teniskim događajem od 9. ožujka.

16,15 sati

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije objavio je posljednje informacije o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj je potvrđen još 21 slučaj zaraze koronavirusom, čime se ukupna brojka popela na 382”, objavio je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Danas je ukupno potvrđeno 67 novooboljelih pacijenata.

“Broj testiranih je 3159, međutim veseli me da je broj ozdravljenih osoba 16, dakle otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina”, kazao je Beroš.

Istaknuo je i da je najnovija epidemiološka situacija u susjednoj Italiji ohrabrujuća. “Već treći dan zaredom imamo pad broj novooboljelih i pad broja umrlih”, naglasio je Beroš.

“Od početka smo govorili da smo sva naša promišljanja temeljili na stručnim elementima, stoga ću ponoviti da ja osobno struci iznimno vjerujem i poručujem vama da i vi vjerujete struci”, poručio je građanima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da se provjeravaju sve dojave sumnjivih osoba koja kucaju ljudima na vrata i govore da su došli dezinficirati domove.

”Policija učinkovito rješava sva pitanja koja se tiču kršenja propisa u ovoj krizi”, poručio je Božinović.

“Ovo je novi virus, nitko nema precizne projekcije, ne znamo koliko će trajati. Ja mogu poručiti poslodavcima da su dužni raditi s minimalnim brojem radnika i provoditi sve navedene epidemiološke mjere. Svi koji to ne učine podliježu istim sankcijama kao i prekršitelji samoizolacije”, kazao je Božinović dodajući da svi koji mogu trebaju prijeći na digitalni način poslovanja.

Zahvalio je Italiji na šatorima koje su, usprkos situaciji u svojoj zemlji, poslali Hrvatskoj. Upitan što sa trgovinama koje i dalje ne puštaju kupce da uđu u trgovine bez maski, Božinović je kazao da se radi o individualiziranim slučajevima koje će riješavati lokalni stožeri.

Božinović je svim poslodavcima poručio da su dužni poslove obavljati s minimalno radnika te da su dužni provoditi sve epidemiološke mjere.

”Svatko tko ih ne provodi podliježe istim kaznenim prekršajnim odredbama kao što je i slučaj kad govorimo o kršenju mjere samoizolacije”, kaže ministar.

16,10 sati

Službeni vatikanski list L’Osservatore Romano privremeno je prestao izlaziti u tiskanom izdanju zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.

16 sati

Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Davor Štimac u utorak je izvijestio da se u toj bolnici trenutno nalazi 26 zaraženih koronavirusom, od kojih nijedan nije na respiratoru. Više čitajte OVDJE.

15,40 sati

U Sloveniji je u utorak zabilježen četvrti slučaj smrti od posljedica zaraze koronavirusom, a broj zaraženih porastao je od jučer za 38 te je u 14 sati iznosio ukupno 480 zaraženih osoba.

15,30 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je najavio kako će Sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati u staroj Ininoj zgradi jer je njegova oštećena u potresu, “odigrati svoju rolu” i pomoći Vladi u donošenju svih važnih zakona.

“Radit ćemo po dnevnom redu koji je najavljen na našim stranicama, po pravilima koja smo definirali, tako da će Sabor svoju rolu odigrati i pomoći Vladi u donošenju svih važnih zakona“, poručio je Jandroković nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

15,00 sati

U Varaždinskoj županiji u utorak nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a potvrđena je i prva izliječena osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Dosad je na području županije bilo 14 potvrđenih zaraženih osoba, od kojih je 13 još uvijek na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, dok je izliječena osoba puštena kući.

Načelnik Stožera Robert Vugrin istaknuo je kako je pod mjerom samoizolacije i dalje preko 900 osoba, od kojih su 82 bile u kontaktu sa zaraženima, dok se kod ostalih radi o preventivno izdanim rješenjima jer su se vratili iz zemalja koje imaju status opasnog područja.

Iz PU Varaždinske kažu kako su u protekla 24 sata za 353 osobe provjerili drže li se mjera samoizolacije, a kršenje mjera potvrđeno je za njih osam, čime je ukupan broj kršenja porastao na 32.

Vezano za izdavanje propusnica za kretanje izvan mjesta prebivališta iz Stožera ističu kako se time policiji pojednostavljuje mogućnost provjere opravdanog napuštanja mjesta prebivališta.

Vugrin je naglasio kako sve odluke koje donosi Nacionalni stožer, a dužni su ih provoditi županijski i lokalni stožeri, imaju jedan osnovni cilj – zaustaviti širenje epidemije i time izbjeći scenarije kakvi se nažalost događaju u zemljama u neposrednom okruženju.

Stoga je ponovno apelirao na građane da se pridržavaju svih donesenih mjera i preporuka.

14,00 sati

Zbog oštećenja koja je u potresima pretrpjela njegova zgrada, Hrvatski sabor zasjedat će u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, koja ima povijesno značenje, a u srijedu će zastupnici raspraviti dva Vladina zakonska prijedloga.

Jedan od njih je da se dopuni Zakon o elektroničkim komunikacijama i u epidemiji koronavirusa omogući lakše prikupljanje informacija o osobama koje krše odluku o samoizolaciji.

Vladin je prijedlog da se zakon dopuni člankom prema kojem bi teleoperateri, po nalogu ministra zdravstva u iznimnim okolnostima bili obvezni osigurati podatke o lokaciji terminalne opreme korisnika bez prometnih podataka. To u praksi znači da bi se u svakom slučaju za osobu koja je u samoizolaciji, a ima mobitel kod sebe, znalo  gdje se nalazi, odnosno krši li samoizolaciju.

Zakon je do sada određivao da se to može koristiti samo uz dopuštenje korisnika, a sada to više ne bi bilo potrebno. Naime, prema prijedlogu zakona, ministar zdravstva to može tražiti kada Vlada proglasi prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od takve epidemije, te je to tada u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.

Sabor je prvotno planirao zasjedati u obližnjoj mu zgradi zagrebačke Gradske skupštine na Gornjem Gradu, no od toga se odustalo nakon što su statičari različito ocijenili sigurnost i stabilnost te zgrade.

„Mi idemo za tim da maksimalno smanjimo rizik i idemo u prostore koji su nam sigurni za normalan rad“, objasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zašto se Sabor ‘vraća’ u Ininu zgradu.

Naime, Sabor je u toj zgradi, 8. listopada 1991. održao svoju povijesnu sjednicu na kojoj je donio odluku o raskidu svih odnosa sam Jugoslavijom. Donio ju je dan nakon što su JNA zrakoplovi napali Banske dvore, a zastupnici zbog sigurnosti morali napustiti svoju zgradu.

Na sjednici po dva predstavnika svakog kluba

Iz Sabora podsjećaju da, zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, na sjednici sudjeluju po dva predstavnika svakog saborskog kluba, dok će se glasovati dizanjem ruke.

Saborsku sjednicu uživo će, na svom 4. programu, prenositi HRT, a osiguran je i prijenos putem saborskih mrežnih stranica i saborskog YouTube kanala.

U Ininu zgradu moći će pristupiti isključivo stalno akreditirani saborski izvjestitelji,  snimatelji i fotografi.  Svi oni dužni su poštivati zdravstvene upute i mjere Kriznog stožera za civilnu zaštitu i HZJZ-a, dakle držati se na udaljenosti od najmanje dva metra, te obvezno nositi zaštitne maske i rukavice.

13,50 sati

U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 28 pozitivnih osoba na koronavirus, deset više nego u ponedjeljak, a šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice je u samoizolaciji, izvijestio je u utorak  županijski Stožer civilne zaštite.

Šest liječnika i 19 medicinskih sestara Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u samoizolaciji, nakon što je u ponedjeljak pozitivna bila i pacijentica u Jedinici intenzivnog liječenja, rečeno je danas na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina izvijestio  je da je testirano više od 100 osoba i sada imaju 28 pozitivnih nalaza.

„Od pet pacijenata su uzeti brisevi i čekamo nalaze, tako da u prostoru izolacije imamo pacijente koji su lošijeg, odnosno srednjeg stanja i čekamo nalaze“, dodao je Vančina.

Pozvao je građane da ostanu kod kuće ili se toplo odjenu ako moraju izaći.

„S obzirom na ovakvo vrijeme sigurno će biti onih koji će kašljati i imati temperaturu pa ih pozivam da, s obzirom na ograničene kapacitete bolnice, budu doma, da se utople i paze na svoje zdravlje“, poručio je ravnatelj zabočke bolnice.

Komentirao je i dekontaminaciju bolničke Jedinice za intenzivno liječenje, nakon što je jučer stigao nalaz da je pacijentica pozitivna, a prvotno je njezina rodbina negirala izloženost koronavirusu.

„Trenutno imamo 19 medicinskih sestara i šest liječnika u samoizolaciji. Pacijenti koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su i dalje gore, dobrog su stanja, brinemo se za njih i postupamo s njima kao na sumnju za COVID pozitivne“, naglasio je Vančina.

Župan Kolar će zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu 

U Krapinsko-zagorskoj županiji je u ponedjeljak bilo 18 slučajeva zaraze, a epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da se radi na žurnoj evidenciji kontakata novih slučajeva kako bi ih se stavilo u samoizolaciju.

Župan Željko Kolar najavio je da će zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu jer su zalihe smanjene.

„Danas smo od Civilne zaštite pozvani da se podigne jedan kontingent opreme za Opću bolnicu Zabok, hitnu, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske žuanije, a s obzirom kako se koronavirus širi, a kako se u sustav uvađaju i druge zdravstvene ustanove, mogu reći da nema dovoljno opreme. Razumjevši svu situaciju koja se događa na području Republike Hrvatske, nadam se da će i ovaj drugi avion koji je sletio, da će biti dovoljno opreme, prije svega da zaštitimo medicinski kadar koji se brine o oboljelima“, izjavio je župan Kolar.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek pojasnio je situaciju s propusnicama te zamolio građane da ne putuju nepotrebno.

„Županijski stožer nije nadležan za izdavanje propusnica. Zasipani smo sa stotinama zahtjeva za propusnice. Ponavljam, propusnice izdaju poslodavci, liječnici opće prakse i lokalni stožeri, stožeri općina i gradova“, rekao je Ferek Jambrek.

Naglasio je kako razlog izdavanje propusnica nije „da stane život i da stane gospodarstvo“, već da se ograniči nepotrebno kretanje zbog koronavirusa.

13,40 sati

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je kako je među 22 zaražena devet muškaraca i trinaest žena u dobi od 24 do 73 godine.

“Najveći broj, njih 13, je u dobnoj skupini od 51 do 60 godina. Deset ih je iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe dubrovačke te jedan s otoka Korčule“, rekao je Lakić i dodao kako je ukupno obrađeno dvjestotinjak kontakata sa zaraženima.

Napomenuo je kako se ne testiraju osobe s blažim simptomima jer je broj testova i briseva ograničen, a u državi se trenutno ne mogu nabaviti novi brisevi.

“Za svaku osobu trebaju dva brisa. Imamo ih sigurno za četiri, pet do šest dana, ovisno koliko ćemo trebati testirati. Nabavljamo iz raznih izvora i treba biti pametan. Idemo dan po dan i zasad imamo i sve je u redu”, rekao je Lakić.

Stoga, dodao je, svi s blažom slikom trebaju ostati doma, “a tko ima simptome moguće je da je zaražen pa neka ostanu doma kao da su dokazani”.

“Nema razlike. Većina će bolest proći bez ogrebotine i ne trebaju se ni testirati niti dolaziti u bolnicu, već biti doma pod sumnjom i ne kontaktirati s drugima“, naglasio je Lakić i naveo kako se zbog toga ne može sigurno znati točan broj zaraženih, ali se može procijeniti opterećenost bolnica teškim slučajevima.

Zaštititi bolnicu od preopterečenja, ostati doma i “razdužiti’ epidemiju

 “Cilj je zaštititi bolnicu od preopterećenja i razvući epidemiju. Ako svi dođu naglo, doći će do kraha sustava. Epidemiju razdužujemo ostajući doma. Svi teže oboljeli će biti zbrinuti u bolnici, nitko neće ostati vani. Osim zdravstvenih djelatnika, cilj nam je sačuvati starije bolesnike, pogotovo one s kroničnim bolestima“, istaknuo je.

Građane je pozvao da ne budu “u iluziji” da će svi biti testirani nego samo oni koji moraju, jer ako bi se testirali svi sa simptomima, istaknuo je, mogli bi širiti virus pa je “za sve preporuka da ostanu doma”.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je da je stabilnog općeg stanja svih sedam zaraženih koji su hospitalizirani, kao i njih 15 u samoizolaciji, pa ne očekuje teškoće.

Kazao je kako je u samoizolaciji trenutno 14 liječnica i liječnika te 21 medicinska sestra, a do kraja tjedna trebali bi biti završeni radovi na opremanju studentskog doma za prijem pacijenata.

Župan Dobroslavić o kršenju samoizolacije: Maloumnici, prestanite!

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je primjetno odgovornije ponašanje građana u poštivanju propisanih mjera, ali da su ipak u posljednja 24 sata zabilježena nova tri slučaja kršenja samoizolacije.

“To je apsolutno neprihvatljivo. Tim maloumnim ljudima poručujem: Prestanite! Prestanite to raditi! Prestanite pucati u ljude! Bog će vas kaznit, osim što će vas kazniti i zakon. Ubijate ljude. Pustite ljude da imaju šansu preživjeti epidemiju“, poručio je Dobroslavić.

U dogovoru s Veleposlanstvom SAD-a karantenu su napustila dva američka državljana, pa je u karanteni trenutno pet osoba.

13,30 sati

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih, priopćio je u utorak Županijski  Stožer  civilne zaštite.

Svi su dobrog općeg stanja s blagim simptomima. Svi kontakti novooboljelih su stavljeni u samoizolaciju te se obrađuju, izvijestio je Stožer
U karanteni se u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi 58 osoba.

13,00 sati

Kod nove tri osobe u utorak je potvrđena zaraza koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je sada ukupno 15 zaraženih.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite navode da se od tih 15 oboljelih njih petero nalazi na Odjelu infektologije županijske Opće bolnice u Šibeniku, a ostali su u kućnoj samoizolaciji.

Pod zdravstvenim nadzorom su 353 osobe.

U zadnja 24 sata šibensko-kninska policija ukupno je dobila 14 dojava o kršenju samoizolacije, no provjerom nije utvrđeno nijedno kršenje te mjere.

12,30 sati

Kod nove tri osobe u utorak je potvrđena zaraza koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je sada ukupno 15 zaraženih.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite navode da se od tih 15 oboljelih njih petero nalazi na Odjelu infektologije županijske Opće bolnice u Šibeniku, a ostali su u kućnoj samoizolaciji.

Pod zdravstvenim nadzorom su 353 osobe.

U zadnja 24 sata šibensko-kninska policija ukupno je dobila 14 dojava o kršenju samoizolacije, no provjerom nije utvrđeno nijedno kršenje te mjere.

12,00 sati

Zaraza koronavirusom potvrđena je u utorak kod još dvije osobe u Zadarskoj županiji, u kojoj je sada ukupno šestero zaraženih, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković.

Zadarski epidemiolog Alan Medič izjavio je kako je riječ o dvojici starijih muškaraca od kojih je jedan bio u kontaktu s djevojkom koja je prva zaražena u županiji, a drugi sa zaraženim osobama u Zračnoj luci Dubrovnik “gdje je broj zaraženih iznimno povećan”.

Medić je kazao kako je svim osobama koje su bile u kontaktu s ovim zaraženim muškarcima određena samoizolacija.

U zadarskoj Općoj bolnici je hospitalizirano pet zaraženih osoba, a jedan pacijent ima teže simptome bolesti, odnosno upalu pluća s izraženim respiratornim simptomima, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

U Zadru je u ponedjeljak uzeto 18 uzoraka za testiranje, a većina osoba bili su u kontaktu s liječnicom koja se zarazila jer je kao specijalizantica na pedijatriji zagrebačkog KBC-a bila u kontaktu sa zaraženim kolegom.

U samoizolaciji je više od 600 osoba, a 161 osobi ukinute su propisane mjere samoizolacije, no epidemiolog Medić pozvao ih je na pojačan oprez.

“Oni se i dalje moraju pridržavati mjera opreza, održavati razmak od dva metra u zatvorenom prostoru i izbjegavati socijalne kontakte. Ponašajte se i dalje kao da ste bolesni”, poručio im je.

Zadarska Policijska uprava dobila je u posljednja 24 sata 17 dojava o osobama koje krše mjeru samoizolacije, a potvrđena su tri kršenja.

Propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta u zadarskoj gradskoj upravi zatražilo je više od stotinu osoba.

11,30 sati

U Osječko-baranjskoj županiji još je osam osoba oboljelo od koronavirusa, pa je sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da se situacija pogoršava, ali se još može kontrolirati.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić rekla je na konferenciji za novinare kako je od 17 pozitivnih osoba velika većina  dobrog općeg stanja i subjektivno bez poteškoća.

“Imamo četiri pacijenta s lakšim poremećajem općeg stanja i jednog koji je srednje teškog stanja i za sada je stabilan”, istaknula je Perić dodavši kako među novoboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Načelnik osječko-baranjske policije L.adislav Bece istaknuo je kako su u protekla 24 sata zaprimljene 23 dojave o kršenju samoizolacije, u 13 slučajeva je to potvrđeno, a policija je samostalno u još šest slučajeva potvrdila kršenje samoizolacije.

Izvijestio je kako je u Županiji trenutno u samoizolaciji 139 osoba, a od uspostave policijskih punktova na ulazu u Županiju evidentirano je 1019, koje su došle s drugih područja, i među njima 23 osobe su sa mjerom samoizolacije. Riječ je o osobama koje su kontaktirale epidemiologa i sami su, osobnim vozilom, došle u Osijek, gdje nastavljaju samoizolaciju, pojasnio je Bece.

Kožul: U samoizolaciji nije vrijeme da se izmišljaju vlastita pravila

Epidemiolog županijskog Zavoda za ja javno zdravstvo Karlo Kožul upozorio je građane kako je vrijeme da svi budemo ozbiljni, jer se situacija  pogoršava, ali se još uvijek može kontrolirati.

Vrijeme je da svi koji su u samoizolaciji to poštuju i slušaju ono što im se kaže, a nije vrijeme da izmišljamo svoja vlastita pravila, poručio je Kožul.

Dodao je da svi novoboljeli nisu iz Osijeka i da nisu svi povezani s dva jučerašnja evidentirana slučaja, ali su neki kontakti od tih osoba.

Zamoljen da komentira dojavu kako je poslovnica jedne banke u centru Osijeka zatvorena i dezinficirana, zbog sumnje u zarazu jednog djelatnika, te kakve se mjere provode uz klijente banke kazao je kako nadležne službe znaju kontakte, rade sve što je potrebno, i ti će kontakti bit će testirani.

Župan Ivan Anušić upozorio je da će se iskoristiti sve ovlasti kako bi se provodile odluke stožera, jer je “očito je da se određeni broj ljudi ne pridržava preporuka, što je rezultiralo povećanjem broja zaraženih u županiji”.

Ivanović: Kršitelje samoizolacije stavit ćemo pod svoju kontrolu

Smatra kako je situacija je na granici kretanja ka nekontroliranom povećanju broju zaraženih osoba te je ocijenio kako su “ključni pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u probleme cijelu zajednicu”.

“Zato je potrebno strogo se pridržavati onoga što preporučamo i tražimo, i svaki dan će se koristiti sve veći pritisak i represija od strane sustava, da bi to držali pod kontrolom”, poručio je Anušić.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Goran Ivanović ocijenio je kako je porast broja oboljelih ” vrlo ozbiljno upozorenje svima”.

“Što se tiče kršitelja samoizolacije, ako nećete biti sami u izolaciji, onda ćemo Vas mi staviti u izolaciju, pa ćete biti pod našom kontrolom, i pod našim uvjetima”, poručio je Ivanović.

11,00 sati

Osobama bez valjane propusnice izdat će se upozorenje, a u slučaju kršenja mjera izolacije bit će obaviješten Državni inspektorat, priopćila je u utorak Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

“Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdat će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta te će se poduzimati ostale zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite”, ističe policija.

Uz to, osobe će se provjeravati i u evidencijama kako bi se provjerilo je li im izrečena mjera samoizolacije i provode li striktne mjere socijalnog distanciranja. U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestiti će nadležno tijelo Državnog inspektorata.

Osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak, ističe PUZ.

U policiji dodaju da će se odredbe provoditi uspostavom nadzornih policijskih punktova na najfrekventnijim ulaznim i izlaznim cestovnim pravcima gradova na području PUZ-a, zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi.

PUZ podsjeća da se dnevne migracije moraju svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje zaraze.

10,30 sati

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u utorak u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je od 21 uzorka brisa, koji su od nedjelje dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za tri osobe potvrđena zaraza.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić navela je kako 33 zasad zaražene osobe u županiji “na sreću imaju blažu kliničku sliku”.

Dodala je da u međuvremenu nitko od zaraženih nije u potpunosti izliječen, s obzirom da su i prva dva oboljela iz Labina još uvijek pozitivni na virus iako već deset dana nemaju nikakve simptome.

Iz Stožera kažu kako je jutros uzeto 19 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus te su dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

10,00 sati

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u utorak je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o partneru žene iz Čazme koja se prva zarazila u županiji nakon što se vratila iz Turske te s partnerom samoinicijativno otišla u samoizolaciju.

Spomenutoj oboljeloj ženi zaraza je potvrđena u nedjelju, a iz županijskog Stožera civilne zaštite tada su njezino i stupanje njezina partnera u samoizolaciju ocijenili kao primjer odgovornog ponašanja.

Stožer je u utorak priopćio da su na području županije to zasad jedina dva potvrđena slučaja zaraze.

Na testiranju su bila još tri uzorka koji su se pokazali negativnima, a čeka se nalaz za još jednu osobu.

9,40 sati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u utorak je upozorio roditelje da ne puštaju djecu na ulicu kako bi uživali u zimskim radostima, jer će ih policija vratiti kući.

”Nije vrijeme za snježne radosti. Molim roditelje i sve koji misle snježni dan iskoristiti za zabavu i razonodu, da od toga odmah odustanu. Nadležne institucije će ih spriječiti i poslati doma”, poručio je Božinović na novinarskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

9,30 sati

Gradska plinara Zagreb (GPZ) u utorak je izdala upute što je sve potrebno poduzeti da bi se objekti u kojima je plin isključen zbog potresa mogli ponovno priključiti, upozorivši pritom građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Za sigurno puštanje plina nužne su tri pretpostavke, a prva je pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, pri čemu je popis ovlaštenih dimnjačara objavljen na stranici Plinare (www.plinara-zagreb.hr).

Druga je pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt, a treća da je kod puštanja plina u stambene zgrade obavezan pristup u sve stanove.

Tomu, pak, prethodi nekoliko koraka – za stambene zgrade korisnici se moraju javiti svojim upraviteljima, koji dostavljaju potrebnu dokumentaciju Odjelu prodaje GPZ-a.

Odjel prodaje otvara radni nalog i prosljeđuje ga Odjelu mjerenja, koji kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu.

Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova, pojašnjavaju iz Gradske plinare Zagreb.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi na web stranici GPZ-a, napominju iz Plinare, iz koje upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

9,05 sati

U Hrvatskoj je potvrđeno 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te ih trenutno ima 361, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Iako ta brojka na prvi pogled zvuči velika, ipak smo zadovoljni jer je i manja nego što smo očekivali”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Testirano je 3.013 bolesnika, a do pogoršanja je došlo kod jednog bolesnika te je tako njih šest na mehaničkoj ventilaciji. Njihovo stanje je stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka, istaknuo je.

Prosjek godina bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, 44 posto žene. Ako se govori o raspodjeli po dobnim skupinama, u dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a bolesnika u godinama od 70 do 80 je 6,1 posto oboljelih.

“To su dobi rezultati, ali možemo i moramo bolje. Međugeneracijska solidarnost je od iznimne važnosti prema uputama Stožera”, rekao je Beroš.

8,30 sati

Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a u emisiji “U mreži prvog” na HRT-u je kazao kako jutros očekuju nekoliko desetaka novih pozitivnih. “Očekujem par desetaka novih pozitivnih tijekom jutra”, rekao je Kaić.

“Na broj novooboljelih jako utječu mjere koje se provode. One mogu značajno smanjiti broj novooboljelih, ali teško je reći u kojoj se mjeri one provode disciplinirano i koliko se građani odgovorno drže istih pa u konačnici i u kojoj se mjeri može računati da će one smanjiti broj novooboljelih”, rekao je Kaić.

8,00 sati
Policijski službenici od ponoći će na području cijele Istarske županije početi nadzirati provedbu odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Nacionalni Stožer civilne zaštite donio radi smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.

“Policijski službenici na prilaznim pravcima gradova i mjesta nadzirat će provođenje odluke, zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. Prednost prolaza imat će vozila hitnih službi”, izvijestila je u ponedjeljak navečer istarska policija dodavši kako je obveza građana da se dosljedno pridržavaju mjera.

Istarska policija ističe kako je u interesu svih da prate upute i zapovijedi policijskih službenika na terenu, te prilikom kontrole pripreme propusnicu i osobni dokument koji će dati na uvid policijskim službenicima.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, stoga je odgovornost na građanima da poštuju zabranu i napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka samo i isključivo uz valjanu propusnicu, poručuje policija.

7,00 sati
Propusnice za sve koji su isključeni iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta – sudionike u opskrbi, zaposlene u bitnim službama, novinare, građane koji putuju na posao i žurne službe, izdavat će se na rok od sedam dana u gradskim uredima za mjesnu samoupravu radnim danom u u razdoblju od 9 do 15 sati.

Za izdavanje potvrde neophodni su osobni podaci, OIB, uz navođenje razloga odlaska iz mjesta prebivališta, te potpisana izjava kojom se potvrđuje istinitost podataka, priopćila je u ponedjeljak navečer Služba za informiranje Grada Zagreba.

Podsjeća se da se, sukladno odluci Stožera civilne zaštite Grada Zagreba o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, od 23. ožujka 2020. zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnoga boravka.

Iz zabrane su isključeni sudionici u opskrbi, zaposleni u bitnim službama, novinari, građani koji putuju na posao i žurne službe. Građani koji trebaju medicinsku skrb propusnicu pak mogu dobiti od izabranoga liječnika obiteljske medicine, a za one koji iz vitalnih obiteljskih razloga – briga o djeci i starijima izvan mjesta prebivališta putuju u drugo mjesto – propusnice će se izdavati u gradskim uredu za mjesnu samoupravu.

Za izdavanje potvrde neophodni su osobni podaci, OIB, uz navođenje razloga odlaska iz mjesta prebivališta, te potpisana izjava kojom se potvrđuje istinitost podataka. Potvrde će se izdavati radnim danom od 9 do 15 sati na rok od sedam dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr