10. prosinca 1991. umro Karlo Metikoš – tko je prva međunarodna glazbena zvijezda ovog prostora?

Foto: Wikipedia

Karlo Metikoš (Matt Collins – umjetničko ime na zapadu), pjevač i glazbenik umro je na današnji dan 1991. u rodnom Zagrebu. Pustolovnog duha i strahovite upornosti, proživjevši život vrijedan filma, ili kakvog avanturističkog romana, kao skladatelj Karlo Metikoš, ostavio nam je u baštinu na desetke pjesama i dvije rock opere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Karla Metikoša domaća rokerska povijest bila bi mnogo siromašnija. U vremenima kad je rock trebao „pružiti mladima obilje mogućnosti za zabavu i ples” (kako je 1964. tadašnji urednik Jugotona” Pero Gotovac pisao u komentaru na poleđini ploče „Matt Collins Sings R and R”), Karlo je otišao korak dalje: postao je jedna od prvih međunarodnih zvijezda glazbenih zvijezda.

„Bez Collinsa i njegove generacije rock-glazbenika – pisao je 1981. Dražen Vrdoljak povodom objavljivanja Collinsovog kompilacijskog albuma „16 originalnih snimaka (1962-1966)” – publika, u ono doba, gotovo i ne bi imala dokaza da su Fats Domino, Chuck Berry i ostali zaista mijenjali svijet popularne glazbe i svjetonazor mladih ljudi”.

Karlo Metikoš umro je u 51. godini života od kojih je veći dio proveo s drugom glazbenom divom Josipom Lisac. Već prvog dana, kad su se sreli u Petrinji, na nekom zajedničkom nastupu 1971. Rekao je: “Pa što ja tu uopće tražim, pitao sam se kad sam je prvi put čuo… Onda sam se do ušiju zaljubio i tak…osjetio sam da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rock’n’rolla…”, objasnit će Metikoš prestanak svog rokerskog raison d’etrea ovjekovječenog u nezaboravnom Mattu Collinsu.
A i Karlo Metikoš preminuo je prerano, 10. prosinca 1991., ispraćen na zagrebačkom Mirogoju potmulom tutnjavom topova koja je dolazila upravo negdje od Petrinje gdje upoznao ljubav svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hit Karla Metikoša : „Znat ćeš“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.