(VIDEO) 10. prosinca 1999. smrt predsjednika dr. Franje Tuđmana – “Naša je majka samo naša hrvatska domovina!”

Tuđman
Foto: Snimka zaslona

Godine 1995. dr. Franjo Tuđman zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Tuđman ima velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred velikosrpskom agresijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A 1971., u Jugoslaviji u vrijeme najgore patnje hrvatskog naroda i ‘hrvatske šutnje’, prije nego što je drugi puta zatvoren od komunističkih vlasti, dr. Franjo Tuđman je javno viknuo kada su drugi šutjeli: “Naša majka je samo naša hrvatska domovina!”.

Na današnji dan 10. prosinca 1999. umro je prvi hrvatski predsjednik i vođa hrvatskog naroda u teškom Domovinskom ratu dr. Franjo Tuđman. Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Državničkom mudrošću i odlučnošću vodio je hrvatski narod u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od prvotno komunističke, a zatim četničke agresije. Godine 1995. zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Ima i velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred srpskom agresijom.

Najveća hrvatska vojna pobjeda u povijesti: Predsjednik Tuđman na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima u Oluji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovni rezultat za franjo tuđman knin"

Photo: hkv.hr

Ovaj veliki hrvatski političar i državnik nije se libio preuzeti kormilo nad „brodom koji tone“, a tako je izgledala Socijalistička Republika Hrvatska u Miloševićevoj Jugoslaviji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdajnička i udvornička uloga hrvatskih komunista naspram rastuće imperijalne velikosrpske agresije predvođene „srbijanskim voždom“ Slobodanom Miloševićem, dovela je hrvatski narod pred pitanje njegove opstojnosti uopće. Demografski i politički gotovo uništen hrvatski narod u periodu 1945-1990., najprije brojnim masovnim poslijeratnim ubojstvima i progonima, a zatim političkim i ekonomskim migracijama Hrvata na zapad, bila je situacija u kojoj su se Hrvati našli 1990. Pred vratima su se nalazile do zuba naoružana JNA spremna krenuti na goloruki hrvatski narod, stotine tisuća naoružanih mitingaša i četnika iz Srbije i Hrvatske koji čekaju samo ‘okidač za napad’, dok s druge strane hrvatska policija (milicija), obavještajne i druge komunističke službe su se nalazile premrežene pod vodstvom srbijanskih kadrova i većim dijelom projugoslavenski orijentiranih hrvatskih komunističkih ljudi uz časne malobrojne iznimke.

Jedan čovjek u tom kritičnom trenutku je stao na čelo hrvatskog naroda: prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Hrvatski branitelji uz spomenik dr. Franji Tuđmanu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

File:Knin-dr-Franjo-Tuđman-05082015-02-roberta-f.jpg

Photo: wikimedia.commons.org

Tuđmanove neosporne zasluge možemo sintetizirati u nekoliko osnovnih točaka:

Dr. Franjo Tuđman je vodio tešku ratno-diplomatsku borbu 1990. i 1991. balansirajući između nužnog sukoba (rata) i diplomatske aktivnosti za međunarodnim priznanjem Hrvatske. Pod vodstvom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Hrvatska je obranila 70% svog teritorija pred premoćno naoružanim, brutalnim i nemilosrdnim neprijateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1991-1995. Franjo Tuđman je sa suradnicima organizirao osposobljavanje Hrvatske vojske koja je pritom izvela niz oslobodilačkih akcija koje su načele borbeni moral neprijatelja (Zapadna Slavonija, oslobađanje Dubrovnika i okolice, Maslenički most, Medački Džep, Kupres 94, akcije na Dinari i BiH, itd.) Godine 1995. predsjednik Franjo Tuđman zapovijeda, uz veliki rizik, oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je Hrvatska vojska do nogu potukla Srbe pred očima cijelog svijeta. Bio je to vrhunac političke i vojne doktrine prvog hrvatskog predsjednika kojom je Hrvatska pobijedila u ratu Srbiju i ideju Velike Srbije.

Hrabri Tuđmanov domoljubni govor u Jugoslaviji 1971., nakon čega je zatvoren: “Naša je majka samo naša hrvatska domovina!”

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.