11. ožujka Sveti Eutim – biskup i borac protiv ikonoklazma

Eutim
Foto: Wikipedia (unknown 13th century author)

Rođen je polovicom VIII. stoljeću u Likaoniji. Studirao je u Aleksandriji gdje je postao monah i svećenik. Godine 787. izabran je za biskupa u Sardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovao je na II. nicejskom ekumenskom saboru (787.), na kojem je osuđen ikonoklazam. Ikonoklazam ili ikonoborstvo je izvorno bio pokret u Bizantskom carstvu kojemu je bio cilj ukloniti svete slike iz bogoslužja, te zabraniti njihovo štovanje. Teološki je korijen borbe u raznim maloazijskim sljedbama (kao monofiliziti), ili još starija starozavjetna borba protiv idolopoklonstva.

Sveti Eutim je bio osoba povjerenja carice Irene i Konstantina VI. Kasniji carevi poslali su ga triput u izgnanstvo. Bio je veliki pobornik štovanja svetih slika, a vjerojatno je ubijen u prosincu 824. ili 829. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.