12. lipnja 1967. – Vrhovni sud SAD-a ‘uklonio’ zabranu međurasnih brakova

Dana 12. lipnja 1967. američki je Vrhovni sud podržao obitelj Loving i proglasio neustavnima zakone o zabrani miješanih brakova u svih 16 saveznih država u kojima su oni još postojali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bračni par Loving vratio se u Virginiju, gdje je Richard za svoju obitelj izgradio dom u kome su živjeli do kraja života.

Šokantna je činjenica da je još u drugoj polovici 20. stoljeća postojala u nekim saveznim državama SAD-a zabrana međurasnih brakova. Još više šokira činjenica da je ta ista država danas svjetska predvodnica redefinicije braka kao zajednice muškarca i žene. Pandorina kutija pitanja o braku (rodnosti, spolnost i dr.) koje lobiji iz SAD-a nameću u svijetu pred našim očima eruptira u smjeru koji nitko ne može točno predvidjeti.

Svoja rješenja nameću i onima koji su prije stotinu godina ranije dozvoljavali međunacionalne, međukonfesionalne (i međurasne) brakove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su se roditelji predsjednika Baracka Obame, otac Kenijac i majka Amerikanka vjenčali 1961., međurasni brakovi su još uvijek bili protuzakoniti u 22 američke savezne države. Tek je 1967. godine odlukom Vrhovnog suda brak između dvije različite rase postao legalan diljem Sjedinjenih Država. Slučaj koji je doveo do ove povijesne odluke podnio je miješani bračni par, Richard i Mildred Loving.

Njihova je priča tema dokumentarnog filma “The Loving Story”.

Richard Loving i Mildred Jeter upoznali su se 1951., kada je njoj bilo 11, a njemu 17 godina. On je bio bijelac, a ona afričkog i indijanskog podrijetla. Odrasli su u gradiću Center Point u saveznoj državi Virginia, gdje su se crnci i bijelci već dugo neformalno družili, usprkos segregaciji. Mildred je kasnije ovako opisala to vrijeme:
“Bijelci i crnci išli su u različite škole,” kaže ona, “i slične stvari su bile segregirane. Nismo mogli ići u iste restorane, i ja sam to znala. No, nisam znala koliko je situacija zaista bila loša, dok se nismo vjenčali.”
Godine 1958., kada joj je bilo 18 godina, Mildred je ostala trudna. Budući da je u Virginiji zakon zabranjivao međurasne brakove, ona i Richard vjenčali su se u obližnjem Washingtonu. Šest tjedana kasnije, policija je provalila u njihovu malu kuću u Center Pointu i uhitila ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supružnici Loving pritvoreni su i optuženi za kršenje virginijskog zakona koji zabranjuje međurasne brakove te su kažnjeni progonom iz savezne države Virginia na 25 godina. Preselili su se u Washington DC, i imali troje djece. No, Mildred je bila toliko uznemirena da je 1963. godine poslala pismo ondašnjem ministru pravosuđa Robertu F. Kennedyju, pitajući ga hoće li novi zakoni o građanskim pravima pomoći u njihovom slučaju.

On ju je uputio na Udrugu za građanske slobode gdje su dva mlada odvjetnika, Bernard S. Cohen i Phillip J. Hirschop, odlučila uzeti njihov slučaj.

To je nakraju dovelo do odluke američkog Vrhovnog suda koja je donesena 1967. upravo na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.