13. prosinca 1545. Tridentski sabor – jedna od najvećih prekretnica u povijesti Crkve

Foto: Wikipedia

Crkveni koncil u Tridentu (1545-1563) jedna je od najvećih prekretnica u povijesti Crkve, ali i zapadne civilizacije općenito. Katolička je Crkva njime reagirala na reformaciju, potvrđujući svoj nauk o sakramentima, elementima potrebnim za spasenje, djevici Mariji, štovanju svetaca, kanonu Svetoga Pisma i sl. Ujedno je započela i potrebnu obnovu (čiji je izostanak ranije i izazvao reformaciju), uređujući vlastite probleme s disciplinom svećenika i biskupa, redovničkim životom te osobito zlouporabom udjeljivanja oprosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, Tridentski je sabor bio korak koji je Katolička Crkva poduzela kako bi unaprijedila život svojih pripadnika i konačno se odvojila od nekih prijepora srednjeg vijeka. Obnova Crkve najviše je provedena kroz obrazovanje budućih naraštaja klera te posljedično i naroda koji mu je povjeren na brigu,širenjem pismenosti i izdavanjem knjiga. Odrazi te reforme mogu se pratiti i na našim područjima, a vidljivi su i u povijesti čitave zapadne civilizacije, prosvjetljujući ljude za stvaranje novog i humanijeg svijeta.

Navedena nastojanja provode se, naravno, i na području Hrvatske, gdje će većina odredbi zaživjeti osobito u 18. stoljeću i to najviše zbog činjenice da je velik dio hrvatskog prostora oslobođen od osmanske vlasti tek krajem 17. stoljeća. Zato tek tijekom 18. stoljeća u našim krajevima kreće intenzivna crkvena reorganizacija.

Pročitajte dokumente Tridentskog Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.