13. svibnja 1779. Innviertel – jeste li znali da je Hitlerov rodni kraj bio dio Bavarske?

Braunau na Innu, foto: Markus Metz, commons.wikimedia.org

Riječ je o području koje se naziva “Innviertel”, a koje je još od ranog srednjeg vijeka pripadalo Bavarskoj. Tek je na današnji dan 1779. godine Innviertel pripao Austriji, a 110 godina kasnije ondje je u gradiću imena Braunau am Inn rođen Adolf Hitler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1779. godine Hitlerov je rodni kraj prebačen iz bavarskog u austrijsko vlasništvo. Riječ je o području koje se naziva “Innviertel” prema rijeci Inn koja onuda protječe. Taj je teritorij još od ranog srednjeg vijeka pripadao Bavarskoj, što se odrazilo i na lokalni jezik. Međutim, na današnji je dan 1779. godine Innviertel dodijeljen Austriji mirovnim ugovorom u Teschenu (poljski Cieszyn), kojim je završio Rat za bavarsko naslijeđe. Radilo se o ratu pokrenutom zbog suprotstavljenih stajališta o tome tko bi trebao naslijediti bavarske zemlje nakon smrti posljednjeg bavarskog vladara iz do tada vladajuće grane dinastije Wittelsbach.

Sve u svemu, nakon Rata za bavarsko naslijeđe postignut je kompromis, a austrijski dobitak bio je Innviertel. Na tom području nalazi se poznati gradić Braunau am Inn, u kojem je rođen Adolf Hitler, kasniji nacistički vođa i njemački diktator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.