14. travnja 1991. Kijevo – u selo-heroj stigao prvi humanitarni konvoj u Domovinskom ratu

Foto: snimka zaslona

Iako je situacija i u njihovom gradu bila iznimno složena prije točno 20 godina, 13. travnja 1991. godine Karlovčani su našli snage i volje da organiziraju humanitarni konvoj za Kijevo koje je već tada bilo u okruženju srpskih paravojnih postrojbi i Jugoslavenske narodne armije. Konvoj je stigao idući dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarni konvoj od Karlovca do Knina vodio je Stjepan Čunko.

„Ne treba vam govoriti kakva je situacija bila u to vrijeme u Karlovcu, no usprkos svemu smatrali smo našom dužnošću pomoći sredinama kojima je bilo još teže. Tako smo odlučili pomoći Kijevu. U konvoju je bilo sedam kamiona u koje smo spakirali mast, brašno, grah i druge namirnice sakupljene na selu, a trgovci su nam dali sanitarne potrepštine. Krenuli smo za Kijevo preko Brinja i Senja, jer se preko Plitivica nije moglo. No na kraju smo u Kninu ipak naletjeli na zloglasnog Martića i bradate četnike koji su nam prijetili da će nas sve poklati. Ipak nismo odustali i zato ne želim da se zaborave ljudi koji su imali hrabrosti poći na taj put. Znam koliko je to, prije svega na moralnom planu, značilo ljudima u Kijevu“ – rekao je voditelj konvoja Stjepan Čunko.

Kijevo je veliko selo u blizini Knina s isključivo hrvatskim stanovništvom, u okruženju nekoliko sela u kojima su živjeli isključivo Srbi. Jugoslavenskom generalu, velikosrbinu Ratku Mladiću je bilo strateški bitno jer se nalazi na cesti između Knina i Sinja, dvaju gradova koji su bili idući na njegovom putu, između planina Dinare i Svilaje, te ga je okružio svojim postrojbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova RH osnovalo je tada policijsku postaju u mjestu kako bi se obranilo od lokalnih Srba iz sela Polača, Civljane i Cetina. To je značilo i potpuno okruženje Kijeva. Četnici iz Knina zahtijevali su pomoć JNA da se postaja policije RH u Kijevu ukloni i da hrvatski policajci napuste mjesto.

Hrabri narod Kijeva, žene, starci, djeca svojim su tijelima branili pristup legalnoj policijskoj postaji RH. Uskoro nakon odlaska konvoja počinju i sukobi oko Kijeva, a krvolok i zločinac Ratko Mladić  26. i 27. kolovoza  1991. naredio je brutalno granatiranje Kijeva koje je poslije toga bilo gotovo potpuno uništeno. Pri tome je na ovo selo  bačeno i pedeset ratnim konvencijama zabranjenih kazetnih bombi.

Hrvatski narod, žene, djeca, starci i cijelo stanovništvo Kijeva je sa svojim policajcima i gardistima krenuo u višednevni opasni zbjeg dalmatinskim planinama prema slobodnom teritoriju Hrvatske. Jugoslavenska vojska je nakon toga, uz pomoć lokalnih četnika i Srba, potpuno razorila ovo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.