16. veljače Sveti Ilija i drugovi mučenici – kršćanski mučenici Egipta

Foto: GettyImages

Svjedokom svih tih događaja je bio i znameniti povjesničar Euzebije iz Cezareje.

U Cezareji u Palestini sveti mučenici iz 3./4. stoljeća bili su Ilija, Jeremija, Izaija, Samuel i Danijel. Bili su kršćani iz Egipta, a zanimljivo je da su svi nosili imena najznačajnijih starozavjetnih proroka Židova.

Zbog toga što su se spontano brinuli o svjedocima vjere koji su bili osuđeni na rad u rudnike u Ciliciji, uhićeni su, te su okrutno mučeni i na kraju ubijeni mačem po nalogu guvernera Firmilijana za cara Galerija Maksimijana.

Svjedokom svih tih događaja je bio i znameniti povjesničar Euzebije iz Cezareje.

Nakon njih zadobili su krunu mučeništva također svećenik Panfil, đakon Valent iz Jeruzalema i Pavao, rodom iz grada Jamnije koji su već bili proveli dvije godine u zatvoru; njima su u mučeništvu pridruženi Porfirije, domaćin Panfila, Seleuk iz Kapadocije, vojnik visokog čina, Teodul, stari sluga guvernera Firmilijana i na kraju Julijan iz Kapadocije, koji se upravo bio vratio s putovanja i pošto je poljubio tijela mučenika priznao se kršćaninom te je po nalogu guvernera uz polaganu vatru izgorio na lomači.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr