17. rujna 1787. Američki ustav – što ne znate o najstarijem ustavu na svijetu?

Foto: Thinkstock

Američkom je ustavu često prigovarano da štiti robovlasnike. Naime, od potpisnika ustava dvanaestorica su posjedovala plantaže s robovima, a još dvojica su robove posjedovala privatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji se dan u Sjedinjenim Američkim Državama slavi Dan ustava, jer je toga dana 1787. godine izrađen američki ustav. U Philadelphiji ga je izradilo tijelo od 55 delegata američkih država. Tih 55 osoba može se smatrati očevima osnivačima SAD-a. Između njih, 49 su bili protestanti, a tri katolici. Po zanimanju, trinaestorica su bili trgovci, dvojica znanstvenici, a trojica liječnici.

Sedmorica su se bavila kupoprodajom zemljišta, a jedanaestorica su bili veliki investitori u vrijednosne papire. Dvanaestorica su posjedovala plantaže s robovima, a još dvojica su robove privatno posjedovala. Američkom je ustavu često prigovarano da štiti robovlasnike. Od potpisivanja pa do danas, ustavu je dodano 37 amandmana.

Ustav je temeljni državni zakon s kojim moraju biti usklađeni svi ostali zakonski propisi. Skoro najstariji pisani ustav na svijetu, dakle, imaju Sjedinjene Američke Države, koje su ga 17. rujna 1787. godine usvojile na Ustavnoj konvenciji u Philadelphiji. Taj je Ustav još uvijek na snazi, a sastoji se od preambule i sedam povećih članaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom vremena dopunjen je sa 27 amandmana od kojih je prvih deset objedinjeno u Zakon o pravima. Među njima su i čuveni prvi amandman o slobodi izražavanja i drugi o slobodi držanja vatrenog oružja. Jedan od kasnije odbačenih amandmana bio je onaj o prohibiciji, odnosno zabrani točenja i konzumiranja alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.