(VIDEO) Neraspadnuto tijelo svetog Leopolda uskoro putuje iz Dubrovnika u Split

Foto: Dubrovačka biskupija

Sarkofag s neraspadnutim tijelom drugog hrvatskog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovniku će boraviti 16. i 17. rujna u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obred dočeka predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Zvonila su zvona Gospe od Milosrđa, čula se pjesma zbora i vjernika koji su čekali pred svetištem ili su usput stajali pozdravljajući tako svečevo tijelo dok je prolazilo Liechtensteinovim putem. Pozdravljali su neraspadnutu relikviju svečeva tijela pokazujući na taj način ne, kako se katolike često krivo razumije i pogrešno u javnosti interpretira, štovanje mrtvoga tijela i fenomena njegove neraspadnutosti 75 godina nakon smrti, nego ljubav prema svecu čije je to tijelo i za kojeg vjernici vjeruju da je on i sada živ i da je u zajedništvu svetih s Bogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnoj homiliji provincijal Šarčević istaknuo je kako je Isus Krist lice Očeva milosrđa, na što je cijeli svijet podsjetila Godina milosrđa koju je bio proglasio papa Franjo, a čiji je sv. Leopold bio jedan od zaštitnika. Dodao je i kako nam je Bog u ovo naše vrijeme poslao „našeg sunarodnjaka i našeg zaštitnika“ sv. Leopolda da nebrojenim dušama olakša breme života i oduševi ih za Krista.

Po završetku liturgije dočeka u crkvi je počeo mimohod vjernika koji su ulazili na glavna vrata crkve, obilazili u molitvi oko sarkofaga te dodirom iskazivali svoju ljubav i molbe svecu za zagovor. Uz sarkofag je postavljena počasna straža koja će se izmjenjivati, a čine je predstavnici redovnika i redovnica, župa, mladih, raznih crkvenih zajednica, civilnih udruga i institucija, piše na stranicama Dubrovačke biskupije.

Sarkofag će cijelu noć biti izložen u crkvi Gospe od Milosrđa. Vjernici će moći doći, u miru se pomoliti svecu, zahvaliti mu ili jednostavno meditirati, razmatrati o čudesnom Božjem djelovanju u životu sveca. Za vrijeme noćnih sati u crkvi će biti organizirano bdijenje koje će predvoditi fra Mijo Šarčević, župnik vikar župe sv. Vida Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bdijenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević.
Mise u nedjelju, 17. rujna bit će još u 7 i 9 sati te svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Oproštaj i ispraćaj relikvija za Split planira se oko 14 sati.

Video uživo gledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.