19. prosinca 1991. Island – prva država na svijetu koja je priznala Hrvatsku!

island biologyfishman/flickr

Sve države koje su prije Islanda priznale Hrvatsku – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija – bile su i same u procesu stjecanja nezavisnosti tj. nisu imale potpuno priznanje međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je malena otočka država Island bila „krivac“ suza radosnica mnogih Hrvata u teškoj i mučnoj zimi ratne 1991. Krenulo je…

Na današnji je dan 19. prosinca 1991. nezavisnost Republike Hrvatske priznala prva međunarodno opće priznata država na svijetu – Island. Naime, sve države koje su prije toga priznale Hrvatsku (Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija) bile su i same u procesu stjecanja nezavisnosti tj. polupriznate.

Tako su se Slovenija i Hrvatska međusobno priznale odmah drugi dan nakon što su obje proglasile nezavisnost 25. lipnja 1991. godine. Litva nas je priznala 30. srpnja, a Ukrajina 11. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u to vrijeme već bila u Ujedinjenim narodima, pa je time bila prva članica te organizacije koja nas je priznala.

Kad nas je na današnji dan priznao Island, i Njemačka je najavila priznanje, no ono je trebalo stupiti na snagu tek 15. siječnja 1992. godine. Vatikan nas je priznao 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

Konačno, 15. siječnja priznale su nas sve članice EU, te još Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulice u istočnom dijelu Novog Zagreba (Islandska, Ukrajinska, Vatikanska, Savezne Republike Njemačke) nose imena po državama koje su prve priznale Republiku Hrvatsku i imale velike zasluge za međunarodnu afirmaciju Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.