20. rujna 1888. rođen Drago Perović – hrvatski anatom i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta

Foto: stariweb.mef.hr

Drago Perović rođen je na današnji dan 1888. u blizini Trebinja. Perović je ugledni hrvatski liječnik i anatom, te jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka školovanja u Beču radio jedno vrijeme kao asistent prof. Hochstettera.

Godine 1913. biva promoviran Sub auspiciis Imperatoris i tom prilikom prima carski orden.

U studenom 1917. prihvaća vođenje anatomske katedre pri Sveučilištu u Zagrebu postavši time njen prvi predstojnik i osnivač. Dana 12. siječnja 1918. Perović u auli Sveučilišta održava uvodno predavanje “O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji”, čime s radom započinje Medicinski fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perović paralelno osniva i Anatomski institut s muzejskim postavom, uključujući osteološku zbirku rastavljenih lubanja, jedinstvenu u svijetu.

Znanstveno se dr. Perović bavio funkcionalnom anatomijom labirinta, nosa i paranazalnih sinusa, otkrivši nepoznate anatomske detalje i zakonitosti u razvoju tih tvorbi. U razdoblju u kojem je djelovao i vodio, kroz Zavod je prošlo više od 15 000 studenata medicine.

Od 1925. do 1926. obnašao je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu, bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i sudjelovao u pisanju i uređivanju Hrvatske enciklopedije kao glavni urednik područja medicinskih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.