21. lipnja Svjetski dan glazbe – znate li da je ovaj dan u mnogim državama svijeta nacionalni praznik?

Foto: pixabay.com

Svjetski dan glazbe (franc. Fête de la Musique; engl. World Music Day) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique(Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

I Hrvatska se pridružila proslavi ovoga dana raznim manifestacijama i svirkama od prestižnih mjesta do ulica i trgova. Ove godine očekuju se nastupi preko 300 izvođača u gradovima diljem Hrvatske: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Pula, Šibenik i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su i u Zagrebu predviđene lokacije za nastupe izvođača, i sve se nalaze u užem središtu grada :

Bogovićeva ulica (kod Kožarićevog “Sunca”)
Tomićeva ulica
Miškecov prolaz
Kazališni trg Cvjetni trg
Europski trg
Zrinjevac (paviljon)
Tkalčićeva ulica (prostor na križanju Tkalčićeve i Krvavog mosta)
Britanski trg
Trg bana Jelačića – kod Johanna Francka
Trg bana Jelačića – kod apoteke, blizu sata
Takvih lokacija biti će u svim gradovima diljem Lijepe naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.