23. ožujka 1953. rođen Ivica Šurjak – tko je bio jedan od najboljih Hajdukovih nogometaša svih vremena?

Foto: snimka zaslona

Ivica Šurjak rođen je u Splitu 23. ožujka 1953. i jedan je od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, a sedamdesetih godina jedan od najmodernijih i najtraženijih igrača Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuo je sa nogometom 1964. kada ga je sestra odvela na probu trenerima Kačiću i Mladiniću. Kao junior bio je miljenik Tomislava Ivića kome je uzvraćao profesionalnošću i zalaganjem na treninzima i utakmicama. 9. rujna 1970. odigrao je prvu seniorsku utakmicu, prijateljski susret protiv Omiša (4:0), a prvu službenu utakmicu za Hajduk odigrao je 3. listopada naredne godine protiv Partizana u Splitu, te postigao pobjedonosni pogodak. Od tad je dio velike generacije Hajduka koja je bilježila sjajne rezultate u jugoslavenskoj ligi. Bio je motorna snaga splitskog Hajduka u vrijeme dok je klub sa Starog placa harao komunističkom Jugoslavijom i Europom.

Počeo je kao lijevo krilo, ali je vremenom postao univerzalac, prototip modernog nogometaša koji može igrati na svim pozicijama podjednako uspješno. Vrlo brz i visok, izvanredna driblinga i pokretljivosti pokrivao je skoro tri četvrtine terena te bio glavna napadačka poluga momčadi. Uz to, igrao je redovito bez većih ozljeda, te uvijek bio pun energije i borbenosti, postavivši se kao vođa i kapetan. Do 1981. u “bilom” je dresu, brojeći europske i sve domaće utakmice, nastupio 487 puta i postigao 127 golova.

Svojim nogometaškim umijećem potpuno je potisnuo u drugi plan srpsku nogometnu ikonu Dragana Džajića. Zbog toga su ga navijači u Beogradu uvijek dočekivali salvom zvižduka i uvreda. Popularni Šuro im je odgovarao u svom stilu: nezadrživim prodorima po boku izluđivao je braniče Zvezde i Partizana i svom Hajduku donosio vrijedne pobjede i trofeje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski Hajduk je tada sjajnom generacijom nogometaša umnogome pokvario planove velioksrpskoj i pažljivo njegovanoj Crvenoj Zvezdi koja je bila projekt i dio kotačića za dominaciju Srba u Jugoslaviji i preko nogometa kao najpopularnijeg sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.