23. svibnja 1949. – SAD, Francuska i Engleska stvorili Zapadnu Njemačku

Foto: Konrad-Adenauer-Stiftung

Za kancelara nove države Savezne Republike Njemačke (Zapadna Njemačka) izabran je slavni Konrad Adenauer, uvjereni katolik. On se pokazao sposobnim kancelarom i izveo je Njemačku iz poslijeratne bijede na put blagostanja. Istočna Njemačka ostala je pod okupacijom SSSR-a i proživjela je pakao komunizma uz brojna mučenja, torture i ubijanja nevinog stanovništva u slijedećim desetljećima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1949. tri zapadne okupacijske sile (SAD, Velika Britanija i Francuska) dozvolile su stvaranje nove države na prostoru svojih dotadašnjih okupacijskih zona. Bila je to Zapadna Njemačka, službenim imenom Savezna Republika Njemačka (Bundesrepublik Deutschland).

Na današnji dan stupio je na snagu Temeljni zakon (Grundgesetz) nove države (nije korišten naziv ustav, jer je on bio rezerviran za buduću ujedinjenu Njemačku). Za kancelara nove države izabran je slavni Konrad Adenauer iz stranke CDU (Kršćansko-demokratske unije).

Adenauer, inače uvjereni katolik, pokazao se vrlo sposobnim kancelarom i izveo je Njemačku iz poslijeratne bijede na put blagostanja. Prema istraživanju televizije ZDF, Konrada Adenauera stanovnici Njemačke smatraju najboljim Nijemcem u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je za glavni grad nove Zapadne Njemačke izabran Bonn, navodno po Adenauerovoj intervenciji (Adenauer je rođen samo 15 kilometara od Bonna).

U Bonnu je nakon bombardiranja ostala samo jedna dovoljno velika zgrada za novu političku namjenu – Muzej Koenig, pa je morala poslužiti svrsi, iako je prije bila prirodoslovni muzej. Nova Zapadna Njemačka i dalje je ostala pod savezničkom okupacijom. Vojsku (Bundeswehr) dobila je tek 1955. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.