25. svibnja 1992. Akvatorij Lastova i odlazak JNA – hrvatsko more postalo slobodno!

Foto: Snimka zaslona

Odlazak posljednjeg neprijateljskog jugo-srpskog vojnika s Visa i Lastova, Hrvati su proslavili općim narodnim veseljem, sirenama i dugom zvonjavom crkvenih zvona.

Hrvatsko more postalo je slobodno!

 

Današnjim datumom 1992. godine, neprijateljska mornarica JNA je zauvijek trebala napustiti akvatorij otoka Lastova. I doista, u ponedjeljak, 25. svibnja 1992. godine, izviđačka grupa jugomornarice napustila je Rt Gruj na otoku Mljetu, i brodovi jugomornarice postupno su napuštali lastovski akvatorij.

Istovremeno, Hrvatska vojska oslobodila je sela na području Dubrovačkog primorja, premda su mnoga od njih popaljena i porušena. S druge strane, neprijateljska vojska na Bosanki, Žarkovici, Strinčjeri i nekim drugim položajima ukopavala se i dovlačila nova pojačanja. Već drugi dan Dubrovnik je bio bez struje i vode, pa su se opet stvarali redovi na mjestima gdje se dijelila voda.

Sljedećeg dana u luke su uplovili brodovi Hrvatske ratne mornarice, predvođeni raketnom topovnjačom „Šibenik“.

Poslije poraza Jugoslavenske ratne mornarice u bitci za Šibenik u rujnu i poslije u bitci u Splitskom i Korčulanskom kanalu u listopadu 1991. položaj okupatorske vojske na otocima bio je zapravo vojnički neodrživ. Logistička opskrba vojske na Visu i Lastovu bila je krajnje otežana, a istodobno je JNA trpjela neuspjehe u izvođenju napada na Dubrovnik.

Stoga je povlačenje u najbližu ratnu luku, Boku Kotorsku, bio logičan potez, unatoč tome što ga je zapovjedni vrh JNA pokušavao prikazati kao akt dobre volje. Iako su pregovori o demilitarizaciji Visa i Lastova između predstavnika hrvatske vlade i poražene JNA počeli su odmah nakon sklapanja Sarajevskog primirja jugoslavenska strana stalno je otezala s provođenjem sklopljenog sporazuma.

Odlazak posljednjeg vojnika s Visa i Lastova, otočani su proslavili općim narodnim veseljem, sirenama i dugom zvonjavom.

Hrvatsko more postalo je napokon slobodno!

 

Povijesni snimci radosti Hrvata otoka Visa zbog dolaska Hrvatske ratne mornarice:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr