26. ožujka sveti Montan i Maksima – supružnici iz Srijema koji su zajedno umrli za vjeru

Foto: Thinkstock

Do 1918. i stvaranja Jugoslavije, cijeli Srijem je bio od pamtivijeka dio Hrvatske, sve do ušća Save u Dunav (gdje je danas Beograd na drugoj obali). Upravo to područje je prebogato starinom brojnim kršćanskim mučenicima, starom biskupijom u Mitrovici, te po svom zaštitniku Svetom Dmitru (Demetriju) po kojem je ime i dobio “dobri hrvatski kralj” Dmitar Zvonimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas slavimo svete supružnike Montana i Maksimu koji su svoje mučeništvo podnjeli na području Srijema, odnosno Panonije.

Montan i njegova žena Maksima bili su bačeni u vodu u tadašnjem Srijemu (današnjoj Srijemskoj Mitrovici) za vrijeme progona cara Dioklecijana. Ovaj događaj dogodio se oko 304. godine. O ovim supružnicima ne zna se puno informacija, pa se u crkvenoj povijesti pribrajaju ostalim svetim bračnim parovima, među kojima su mnogi život završili mučeničkom smrću.

Montan je mučiteljima objasnio da bi prinošenje žrtve idolima značilo nijekanje Isusa Krista kao Boga i Gospodara neba i zemlje, te da oni kao kršćani na tako nešto ne mogu pristati. Zatim je mučitelj pokušao nagovoriti Maksimu da se odrekne Krista misleći da će ona kao žena pristati na to iz straha. Maksima je tada također iskazala svoju čvrstu vjeru i apostolsku hrabrost. Montan i Maksima podnijeli su mučeništvo zajedno, a s njima Kvadrat, Teodozije, Emanuel i još 40 neimenovanih kršćana. Odrubljena im je glava, a zatim su bačeni u rijeku Savu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime Montan dolazi iz latinskog jezika i znači brdovit.  Maksima je ženski oblik imena Maximus, što znači velik(a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.