27. travnja 1900. Vjekoslav Majer – sjećanje na najradoznalijeg šetača Zagreba…

Foto: snimka zaslona

Danas otac nije išao u ured, jer mu je od jučer zlo. Bili smo u pivovari, ja, teta Mina, mama, tata i gospodin Fulir. Bilo je jako lijepo, vojnička glazba je svirala, teta Mina se zibala po taktu i dok je gledala u brkatog vojnika, koji je udarao u bubanj, stavila je kriomice nekoliko čačkalica u svoju torbicu na stolcu. Ja sam također počeo mahati glavom kao teta i onda sam rekao: Tetice, kako je to lijepo. Je li to iz Zrinjskoga? Teta je rekla: Ne, to ti je nekakova francuska opera. Faust, rekao je važno gospodin Fulir, tekst je od Goethea. Ah, vi zbilja sve znate, rekla je mama i lijepo ga pogledala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Dnevnik malog Perice)

Vjekoslav Majer rodio se u Zagrebu 27. travnja 1900. godine. Bio je lirik zagrebačkih ulica, Griča, prizora s gradske periferije, malih donjogradskih gostionica, hrvatski književnik, pjesnik, prevoditelj, romanopisac i feljtonist.

Godine 1928. odlazi iz Zagreba, da bi ga, kao i Matoš, u tuđini još jače zavolio. Boravio je u Beču i pobliže upoznao moderne književne pojave u umjetničkome životu Europe. Godine 1937. vraća se na svoj Grič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedio je Matoševu i Wiesnerovu tzv. gričku poeziju i napisao nekoliko antologijskih pjesama (Plinska laterna na GričuMoj otac i ja i dr.).

Njegovo je prozno stvaralaštvo obilježeno  neposrednim izrazom i blagim humorom. Prevodio je s njemačkoga i s hrvatskoga jezika. Jednostavno i neposredno u svojim je romanima  (Pepić u vremenu i prostoruŽivot puža i Dnevnik Očenašeka)  prikazivao male ljude s  periferije Zagreba.

Najpoznatije je Majerovo djelo novela Dnevnik malog Perice, prema kojoj je nastao kultni hrvatski film Tko pjeva zlo ne misli redatelja Kreše Golika (1970.). Devetogodišnji Perica piše dnevnik, nadajući se da će ga za tisuću godina pronaći znanstvenici i da će postati znamenito povijesno svjedočanstvo. U njem on potanko opisuje događaje koji su se dogodili u tjednu tijekom ljetnih praznika. Priča je to o jednoj zagrebačkoj obitelji čiju svakodnevicu mijenja neobičan lik uglađenoga gospodina Fulira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

online katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice dostupno je približno 130 zapisa o njegovim djelima.

Časopis Antena objavio je u siječnju 1926. vrijedan prilog posvećen Majerovu stvaralaštvu. Prilog je dostupan na Portalu starih časopisa.

Vjekoslav Majer preminuo je u Zagrebu 4. prosinca 1975. godine .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

                                                Plinska laterna na Griču

Tu sam laterna plinska,

već starinska.

Poda mnom je još Matoš stajao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

i nad tim gradom zdvajao i kleo.

Snijeg je po njegovom raglanu meo.

Često bi kunić nestao u noći,

a ja bih se tiho smješkala

jer znala sam: on će opet doći

i dugo stajati tu

tako da mu se katkada cipele već

primrzle tlu.

A jutrom kad bih se smreškala

i ugasla –

poda mnom grad bi ležao crven i tih;

tad nisam znala da l’ zora krvari po brijegu

ili je to Matoš izgubio stih po stih

na snijegu. (… )

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.