3. srpnja sveti Toma – čovjek koji je želio pod svaku cijenu spoznati Istinu

Foto: Caravaggio/ commons.wikimedia.org

Sveti Toma je bio iskren čovjek i kada je postavljao Isusu pitanja i kada je raspravljao o svojim sumnjama s ostalim učenicima činio je to iz iskrenosti, a sve to, jer je htio doći do one Istine koja čovjeka spašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od nas možda ne bi ta pitanja postavljali, ali sv. Toma jest, jer je bio tražitelj Istine. Želio je pod svaku cijenu spoznati Istinu, a kada ju je spoznao, prihvatio ju je i ostao vjeran Kristu sve do smrti.

Kada govorimo o sv. Tomi vrlo često imamo osjećaj kao da govorimo o sebi.  Ponekad „nevjerni Toma“ koristimo kao naziv negativnog prizvuka, za nekoga tko traži dokaze koji nisu potrebni.

No potrebno je dublje zagledati se u njegov lik i tada vidimo da je Toma čovjek koji traži i pronalazi vjeru. Sv. Toma je tri godine proživio s Isusom, pratio ga, slušao. On je po svojoj naravi bio čovjek koji je u sve sumnjao, koji uvijek mora postavljati pitanja; u stvarima je pretežno vidio negativne aspekte, te je sukladno tome tendenciozno očekivao i negative ishode. Taj ga je trn sumnje daleko više izjedao nego ostale apostole, tjerajući ga da mnogo više preispituje, dok su drugi daleko lakše prihvatili mnoge stvari, bez te njegove sumnje. Temeljem Tomine sumnje i mi se trebamo zapitati koliko mi u svome životu sumnjamo, počevši od odnosa prema najbližima. Toma je vidio nešto u Isusu, očekivao je nešto od njega, a kada Isus biva razapet Toma ulazi u borbu sa samim sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mi se svakodnevno nalazimo u svojim sumnjama prema vjeri, „Da li je sve što vjerujem upravo tako?“, sumnjamo i postavljamo si pitanja, i pronalazimo odgovore sa kojima smo nekada zadovoljni a nekada nismo. Čovjek u svojoj naravi uvijek postavlja pitanja. Vjernik se može zapitati „Što ako ja vjerujem u Boga a Boga možda nema?“, dok se nevjernik pita „Ja ne vjerujem, a što ako svega toga ima?“, to je pitanje čovjekove naravi.

Kada je Isus bio razapet, Toma je jednostavno nestao; i mi vrlo često u životu bježimo od svojih odgovornosti kada nismo zadovoljni svojim zanimanjem, ili obiteljskom situacijom. Bježimo, pronalazimo odgovore u drugim stvarima, ali nažalost, mi ponekad nismo kao sv. Toma koji je shvatio, pokajao se i obratio. Sveti Toma je bio iskren čovjek i kada je postavljao Isusu pitanja i kada je raspravljao o svojim sumnjama sa ostalim učenicima činio je to iz iskrenosti, a sve to, jer je htio doći do one Istine koja čovjeka spašava. Mnogi od nas možda ne bi ta pitanja postavljali, ali sv. Toma je, jer je bio tražitelj Istine.

Želio je pod svaku cijenu spoznati Istinu, a kada ju je spoznao, prihvatio ju je i ostao vjeran Kristu sve do smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.