30. prosinca 1760. Aleksandar Alagović – zanimljivosti o zagrebačkom biskupu rođenom u Slovačkoj, a podrijetlom iz hrvatske plemićke obitelji

Foto: wikimedia commons

Poznat je po tome što je uredio danas kultni gradski park Ribnjak uz Biskupski dvor i Katedralu, te sagradio istočnu stranu Biskupskoga dvora i sjemenište u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plemićka hrvatska obitelj Alagović potječe iz Slavonije, odakle pred turskim naletima s rijekama Hrvata odlazi na sjever u Slovačku i druge tadašnje habsburške zemlje. Alagovići su podijelili sudbinu mnogih Hrvata koji su izbjegli sa stoljetnih ognjišta zbog muslimanskih osvjača iz Azije.

Zagrebački biskup Aleksandar Alagović rođen je 30. prosinca 1760. u mjestu Malženicama kod Trnave u Slovačkoj, a umro je 1837. u Zagrebu. Bio je podrijetlom iz hrvatske plemićke obitelji Alagović koja potječe iz Slavonije, odakle pred turskim naletima odlaze u Slovačku.

Teologiju je studirao u Pešti, a doktorirao 1784. u Požunu. Do 1788. djelovao je kao nadstojnik sjemeništa u Pešti. Godine 1788. postaje tajnikom biskupa u Nitri, 1790. profesor teologije, a 1791. i ravnateljem bogoslovije u Nitri. Od 1792. kanonik je nitranskoga kaptola, potom župnik u Požunu, a 1809. imenovan je kanonikom ostrogonskoga kaptola i naslovnim biskupom rozonskim te ravnateljem središnjeg sjemeništa u Pešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačkim kanonikom i vranskim priorom postaje 1821., a 1829. imenovan je zagrebačkim biskupom.

Bio je jedan od utemeljitelja i dugogodišnji pokrovitelj zagrebačkoga Musikvereina (1829), iz kojega se razvio Hrvatski glazbeni zavod, i pokrovitelj Društva za uzgajanje narodnog jezika i književnosti (1836). Poticao je i graditeljsku djelatnost u Zagrebu; uredio je klasicističku vilu i perivoj u Novoj vesi, dogradio sjemenište i biskupski dvor, uredio njegovu unutrašnjost i dao podignuti park (današnji Ribnjak); započeo je i mnoge arhitektonske zahvate na katedrali. Objavio je 1831. Chtejenya y Evangeliumi za vsze nedelye y szvetke czeloga leta za potrebuvanye szlavne biskupie zagrebachke.

Poznat je po tome što je uredio park Ribnjak uz Biskupski dvor, te sagradio istočnu stranu Biskupskoga dvora i sjemenište u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Park Ribnjak – jedan od simbola Zagreba

Ribnjak je naziv biskupskog parka istočno od stolne crkve – zagrebačke Katedrale.

Park Ribnjak jedan od najljepših gradskih parkova Zagreba. Nalazi se između ulice Ribnjak (na istoku) i zidina zagrebačke Katedrale. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima, koji su se u parku nalazili sve do 19. stoljeća. Kada je ribnjak isušen, lokalitet je uređen i pretvoren u gradski park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulica Ribnjak je, iako ne najveća najšira ni najduža (već upravo suprotno), jedna od najvažnijih gradskih ulica koja spaja Donji grad sa Medveščakom, Mihaljevcem, Mirogojem i ostalim sjevernim dijelovima grada.

Ribnjak je trebao postati i parkom skulptura, ali ta ideja nikada nije do kraja ostvarena. U njemu se nalazi tek spomenik Stid, Antuna Augustinčića, te spomenik hrvatskom pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.