(VIDEO) 30. svibnja Dan državnosti – SDP-ova vlast ukinula omiljeni blagdan, a HDZ ga nije nikada vratio!

Foto: Thinkstock

Dolazak SDP-a na vlast 2000. godine označio je svojevrsnu “ljevičarsku revoluciju” u tek oslobođenoj državi. Došlo je do ukidanja državnih blagdana, masovnih smjena na HRT-u i medijima, vraćanja u politički i diplomatski život starih komunističkih i udbaških kadrova, smjene značajnih generala HV-a, potpune kontrole medija, micanja Oltara Domovine, opće hajke na Domovinski rat i branitelje, demonizacije dr. Franje Tuđmana, kriminalizacije oslobodilačke akcije Oluja itd.

Šesteročlana koalicija, čiji je dio bio i sadašnji partner HDZ-a – HNS – provela je pravu čistku u svim segmentima društva. Nakon dolaska HDZ-a i Ive Sanadera na vlast četiri godine kasnije, nije se niti pokušalo popraviti ili ispraviti stanje provedeno “revolucijom”.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

 Bio je to državotvorni blagdan koji je najviše zaživio u hrvatskom narodu, a upravo ga je zbog toga SDP dolaskom na vlast i ukinuo, uz brojne druge državotvorne simbole kao Oltar domovine na Medvedgradu, počasna hrvatska garda pred Saborom, preimenovanja Hrvatskog državnog sabora u Hrvatski sabor itd.

Time je došlo do početka bitnog narušavanja proslave obilježavanja hrvatske državotvornosti i Domovinskog rata koje se tek posljednjih godina, blagdanima koje je narod „sam iznjedrio iz sebe“ kao što je proslava Oluje koju je narod inicirao u Čavoglavama i Kolone sjećanja u Vukovaru, vratila u javnost.

Dugo je u hrvatskom narodu tinjalo nezadovoljstvo tom odlukom, a niti HDZ nakon povratka na vlast nije smogao snage da vrati taj Hrvatima najomiljeniji državotvorni blagdan.

Dijeljenje prvotnog Dana državnosti na dva praznika: Dan državnosti i Dan neovisnosti značilo je unošenje zabune među narod kojemu više nije bilo jasno što koji praznik predstavlja.

Posljednjih godina javlja se inicijativa da se ovom danu vrati prvobitni smisao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr