31. kolovoza Gospa od Suza – desetci tisuća Hrvata hodočaste u jedinstveno svetište u Slavoniji!

Foto: zupa-pleternica.hr

Posljednjeg dana kolovoza blagdan je Gospe od Suza. Deseci tisuća hrvatskih hodočasnika kreću prema Pleternici i jedinstvenom svetištu u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetimo, u Sirakuzi je posljednjih dana kolovoza 1953. godine proplakao reljef iznad bračnog kreveta jedne tamošnje obitelji – Gospa od Suza iz Sirakuze u samo nekoliko sljedećih mjeseci bilježi stotine čudesnih ozdravljenja i obraćenja i postaje jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

Godine 1954. u župi Bučje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Mullera, isusovca iz Zagreba. Dok je razgovarao sa svećenicima o čudesnim događajima koji su se u Crkvi događali, misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Sirakuzi prethodne godine. Tom razgovoru bio je prisutan i vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Nakon što je saslušao misionara, zamolio je sliku Gospe od Suza i s njom u ruci uputio se u crkvu te klečeći u molitvi zatražio prosvjetljenje od Gospodina.

Teško vrijeme za katolike u Pleternici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to teško vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Naime, 3. prosinca 1944. godine partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole. S noći od 11. na 12. svibnja 1945. godine pred njegovim očima ubijen je tadašnji pleternički župnik vlč. Franjo Radović. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti sprječavale ponovnu izgradnju župne crkve. Unatoč tome, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu misu na otvorenom.

Razmišljajući o svemu tome vlč. Petrak odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza kroz devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine, te je 23. kolovoza 1955. započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri 31. kolovoza, poslije svečanog euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko istih temelja crkve. Razlozi zbog kojih je vlč. Petrak započeo devetnicu Gospi od Suza, osim duboke predanosti Majci Božjoj, bili su: molitva za duhovnu obnovu župe, očuvanje vjere pred najezdom bezbožnog komunizma te dobivanje dozvole za ponovnu izgradnju župne crkve.

Hrvati katolici dolaze svojoj zaštitnici u Pleternicu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu za godinom, sve veći broj vjernika iz svih dijelova Hrvatske počeo je dolaziti u Pleternicu, usprkos sustavnom sprječavanju ondašnjih vlasti.

Vjera hrvatskog naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razorene crkve postanu mjesto molitve, naviještanja Božje riječi, slavljenje svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza.

Molitva Gospi od Suza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospo od suza, trebamo te.
Trebamo svjetlost koja sjaji iz tvojih očiju,
Utjehu koja zrači iz tvog srca,
Mir kojega si Kraljica.
Puni pouzdanja povjeravamo ti svoje potrebe,
Svoje boli da ih ublažiš,
Svoja tijela da ih ozdraviš,
Svoja srca da ih obratiš, svoje duše da ih upraviš k spasenju.
Tvojim svetim suzama Isus ništa ne odbija.
Ti si moćna posrednica milosti.
Udostoj se, dobra Majko,
Ujediniti svoje suze s našima,
Da nam tvoj božanski Sin udijeli milost
Za koju te žarko molimo.
Majko ljubavi, dobra i milostiva,
Usliši nas, smiluj nam se.

Amen.

 

40.000 Hrvata katolika hodočasti Gospi od Suza – pogledajte veličanstvene snimke ljubavi prema zaštitnici i kraljici Hrvata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.