31. ožujka 1980. umro Jesse Owens – kako je nastao mit o ne-rukovanju s Hitlerom?

Foto: Alan Wu, flickr

Na današnji dan, 31. ožujka 1980. umro je James “Jesse” Owens,  američki atletičar, četverostruki olimpijski pobjednik i jedan od najslavnijih sportaša svih vremena. Svoju slavu postigao je fenomenalnim nastupom na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. u vrijeme Hitlerove strahovlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri zlatne medalje osvojio je u sljedećim disciplinama: 100 metara, skok u dalj, 200 metara i štafeta 4X100 metara. Taj podvig bio je netaknut pola stoljeća kada ga je ponovio drugi veliki tamnoputi američki junak – Carl Lewis.

Ne rukovanje s Hitlerom – mit ?

Hitler je želio pokazati svijetu da je tzv. arijevska rasa nadmoćnija, pa mu je bilo veoma stalo da Nijemci budu pobjednici, posebno atletskih disciplina. Ipak, Lutz Long njemački atletičar i Hitlerov miljenik je osvojio samo srebrnu medalju. Novine su pisale kako se Hitler nije htio rukovati s Owensom, ali Jesse Owens je to kasnije poricao. Nakon toga su Nijemac Lutz Long i Amerikanac Jesse Owens postali prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mit o Jesse Owensu narastao je do neslućenih visina, ali sam Owens, u svojoj autobiografiji “The Jesse Owens Story”, navodi:

„Kad sam prošao pored kancelara on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su kroničari pretjerali u lošem prikazivanju njemačkog Führera. (Jesse Owens u ‘’The Jesse Owens Story’’, 1970.).“

Owens je čak izjavio da se puno lošije osjećao, kada ga je američki predsjednik Franklin D. Roosevelt odbio kao tamnoputog Amerikanca primiti u Bijelu kuću. Roosevelt je, naime u to vrijeme imao predsjedničku kampanju, a bojao se reakcije američkog juga.
Sličan status Owensu imao je i veliki Cassius Clay (Muhamed Ali) poslije Olimpijskih igara 1964. i zlatne medalje u boksu, kada je zbog svoje boje kože nailazio na otvorena javna odbijanja u američkom društvu, od javnog prijevoza do odbijanja posluživanja hrane u restoranu, a samo radi tamnopute kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gerald Ford dodijelio je Owensu 1976. godine odličje “Presidential Medal of Freedom”, a George H. W. Bush ga je posmrtno 1990.godine odlikovao odličjem “Congressional Gold Medal”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.