31. srpnja 1951. rođen Vjekoslav Šutej – međunarodno poznati hrvatski dirigent

Foto: arhiva.hnk-zajc.hr

Dana 31. srpnja 1951. rođen je u Rijeci Vjekoslav Šutej, diljem svijeta poznati hrvatski dirigent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući roditeljima koji su pjevali u Hrvatskom narodnom kazalištu, proveo je skoro cijelo djetinjstvo u glazbenom okruženju.

Bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bio je umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu od 1984. do 1989. Međunarodnu karijeru počeo je na Hollybush festivalu u New Jerseyu, čiji je umjetnički direktor bio 1989. – 1994. Od 1990. do 1993. bio je glazbeni direktor kazališta La Fenice u Veneciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je Šutej poznat kao akademik i član Kraljevske akademije lijepih umjetnosti. Osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville te bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent od 1990. do 1996. Od 1992. do 1997. bio je umjetnički direktor Houston Grand Opere. Nastupao je kao gostujući dirigent u mnogim opernim kućama širom svijeta.

Dobitnikom je priznanja Ordena grada Beča, Nagrade Grada Zagreba i nagrade Milka Trnina, a počasni je član Real Academia de Belles Artes kao i počasni građanin Seville.

Preminuo je 2009. nakon duge i teške borbe protiv leukemije. Godine 2010. posthumno mu je dodijeljena nagrada Porin za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.