9. ožujka 1653. umro isusovac Nikola Krajačević – hrvatski kajkavski pisac koji je zadužio Hrvate i Slovence

Foto: Doncsecz - Univerzitetna knjižnica, Maribor/commons.wikimedia.org

Nikola Krajačević Sartorius (Kraiacsevich) hrvatski je kajkavski pisac, pjesnik i katolički svećenik iz reda isusovaca. U kajkavskom obliku ime mu je Miklouš, ili Mikula.
On je rođen u Sisku 1581, a umro je na današnji dan 1653 u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac mu je bio Vuk Krajačević, graničarski časnik. Za duhovne misije u mjestu Kalec (danas Tkalec) u varaždinskoj županiji spjevao je oveći niz duhovnih pjesama i preveo općinske molitve s latinskog jezika na kajkavski jezik po nalogu biskupa Domitrovića.

Krajačević je potpisan kao autor djela Jeden pop iz reda ježuitanskoga koji je donio molitve, litanije, himne i nabožne pjesme, uglavnom prevedene s latinskoga, ali nije poznato je li ih preveo ili samo skupio i priredio za tisak. Djelo se drži najstarijom poznatom tiskanom zbirkom tekstova hrvatskih crkvenih pjesama.

Krajačević prevodio je i iz Biblije (Novoga Zavjeta). Njegova djela su poznavali, osim Hrvata, također Slovenci u Štajerskoj, u Kranjskoj i u Mađarskoj. Mikloš Küzmič je na temelju Krajačevića napisao svoj evanđelistar Szvéti evangyeliomi i molitvenik Kniga molitvena u 18. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Szveti evangyeliomi (1804).JPG
By User:Doncsecz – Univerzitetna knjižnica, Maribor, Public Domain, Link

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.