Ana Horvat s filmom “Crvenkapica, još jedna” na festivalu u Beču

U okviru ovogodišnjeg festivala “Tricky Woman”, koja se održava od 12. do 16. ožujka u Beču, jedinstvene filmske manifestacije posvećene isključivo ženskom animiranom stvaralaštvu, sudjeluje i hrvatska autorica Ana Horvat, s filmom “Crvenkapica, još jedna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival obuhvaća različite žanrove animiranog filma, od klasičnog, preko lutkarskog filma i kolažne tehnike sve do digitalne animacije, a ove godine prikazat će 135 radova autorica iz cijelog svijeta.

Film Ane Horvat, snimljen 2012., još je jedna od mogućih verzija slavne priče o Crvenkapici, u kojoj ona vuku poremeti sve planove. Prikazat će se u programu “Un/Framed”, s još deset filmova koji govore o ograničenjima, oslobođenju, prelasku osobnih granica i novim pogledima na život.

Uz natjecateljski dio, koji obuhvaća četiri kategorije, težište ovogodišnjeg festivala su retrospektiva austrijskog animiranog filma, izbor filmova mlađe generacije filmaša iz španjolske i meksičke kinematografije i animirani dokumentarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i poetski program “Audieu”, program “Fair Play” o tome kako su danas nestale vrijednosti poput poštenja, slobode i solidarnosti, program “Weird & Obsessive” posvećen “frikovima, smotanima i opsesivnima”, a dio programa posvećen je i mladim talentima.

Organizatori su najavili da posjetitelje u pet festivalskih dana očekuje “intenzivno filmsko iskustvo”. Poseban fokus je na dokumentarnoj animaciji i filmovima koji prelaze granice žanra, a dva premijerna naslova pokazat će koliki je utjecaj stripova – dugometražni film “Aya de Yopougon” Marguerite Abouet i “Tito on Ice” Helene Ahonen. Kako su društvene teme tradicionalno važan dio festivala, ove će se godine baviti ženama u filmskoj industriji i animacijom kao sredstvu emancipacije.

Festival se održava tradicionalno u ožujku od 2001. godine, a filmovi se prikazuju u bečkom kinu Haydn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.