Australska biskupska konferencija oglasila se o poništenju presude kardinalu Pellu

Foto: fah

Australski kardinal George Pell javnosti se obratio izjavom, kao i Australska biskupska konferencija,  nakon što je Vrhovni sud Australije objavio jednoglasnu odluku o poništenju njegove presude za seksualno napastovanje dvojice dječaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vrhovni sud poništio presudu protiv kardinala Pella: ‘Istina je temelj pravde’

> Ivica Šola: Korumpirana gay mafija preuzela je kontrolu nad mnogim institucijama Crkve i iskorištava Crkvu i vjernike za svoje nemoralne svrhe

> (VIDEO) Raspudić o zlostavljanju maloljetnika unutar Crkve: ‘Većinu zločina čine homoseksualni predatori koje treba raskrinkati’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ivica Šola: Crkva u raljama homoseksualnih lobija – infiltrirani u sve njezine pore i razaraju je iznutra

> Kardinal Pell ostaje u zatvoru, suci ignorirali 13 argumenata protiv presude 

Australska biskupska konferencija o poništenju presude kardinalu Pellu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Australske biskupske konferencije kardinal Mark Coleridge oglasio se u utorak, 7. travnja 2020., o poništenju presude kardinala Georgea Pella. Izjavu kardinala Marka Coleridgea prenio je CathNews:

“Visoki sud Australije danas je objavio da je ukinuo povijesnu presudu kardinalu Georgeu Pellu za seksualno zlostavljanje. Sud je odredio da bude pušten iz zatvora. Današnji će ishod pozdraviti mnogi, uključujući one koji su vjerovali u kardinalovu nevinost tijekom ovog dugotrajnog postupka. Također, prepoznajemo da će odluka Visokog suda biti pogubna za druge. Uistinu su mnogi patili tijekom ovoga postupka koji je sada zaključen.

Današnji ishod ne mijenja nepokolebljivo zalaganje Crkve za sigurnost djece te pravedan i suosjećajan odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja djece. Sigurnost djece ostaje izuzetno važna ne samo za biskupe, već i za cijelu katoličku zajednicu. Bilo koja osoba optužena za seksualno zlostavljanje od strane crkvenoga osoblja treba to prijaviti policiji.”, priopćili su iz Australske biskupske konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Sedam članova Vrhovnog suda donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj je porota na suđenju kardinalu Pellu “morala posumnjati u njegovu krivicu” te je stoga poništila osuđujuću presudu u najznačajnijem slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u povijesti  Katoličke Crkve.

Sudski proces protiv kardinala Pella započeo je prije gotovo 4 godine i nedužan je proveo više od 400 dana u jednom od najstrožih zatvora u Australiji, Barwon, u okolici Melbournea.

Nadbiskup Melbournea osuđen je 2018. prema 5 točaka optužnice za seksualno zlostavljanje djece. Optužba je tvrdila da je 1997. kao nadbiskup Melbournea seksualno napastovao 2 dječaka koji su pjevali u zboru.

Sud je u svojoj današnjoj odluci naredio da se „presude kardinalu Pellu ukinu i na njihovo mjesto unese oslobađajuća presuda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu kardinala Pella prenio je CathNews, servis Australske biskupske konferencije. Izjavu prenosimo u cijelosti.

“Stalno sam tvrdio da sam nevin, a istodobno sam patio zbog silne nepravde. To je danas dokinuto jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda. Rado ću i detaljno pročitati presudu i razloge za odluku. Nemam nikakvih zlih misli prema mom tužitelju, ne želim da moja oslobađajuća presuda unese bol ili gorčinu u nečije osjećaje, jer očito je da je boli i gorčine previše.

Kako god, moje suđenje nije bio ni referendum o Katoličkoj crkvi niti referendum o tome kako crkvene vlasti u Australiji rješavaju zločine pedofilije unutar Crkve. Poanta je u tomu jesam li ja ili nisam počinio te gnjusne zločine, a nisam. Dugoročno će samo istina izliječiti i jedini temelj za pravdu jest istina, jer pravda i znači istinu za sve.

Osobito zahvaljujem za sve molitve i pisma podrške. Želim posebno zahvaliti svojoj obitelji za njihovu ljubav, potporu i za sve ono kroz što su prošli, mojem malom timu savjetnika, onima koji za govorili u moju obranu i zbog toga patili, svim mojim prijateljima i onima koji su me podržavali, bio u Australiji, bilo izvan nje.

Također, moje iskreno hvala cijelom mojem odvjetničkom timu, za njihovu nepokolebljivu odlučnost da prevlada pravda, da bace svjetlo na proizvedenu tamu i da otkriju istinu.

Na kraju, svjestan sam trenutne zdravstvene krize. Molim za sve one koji su pogođeni i za medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.