Bestseler ‘Izbaci to iz glave’ na vrhu Verbumove ljestvice: Povezuje biblijske istine sa znanošću

top ljestvica
Photo: Verbum

Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum donosi vam deset najčitanijih knjiga mjeseca studenoga među kojima ima mnogo zanimljivih noviteta različite tematike.

Vrh jesenske top ljestvice

Na vrhu ove jesenske top ljestvice našao se novitet i svjetski bestseler Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen. Najveća bitka svakoga od nas odvija se u našim glavama. Uvijek se iznova nađemo zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Knjiga o blaženiku

Na drugom mjestu top ljestvice našla se knjiga o blaženiku milenijalcu Carlo Acutis – geek u raju, autora Willa Conquera. Kao pripadnik generacije Y, Carlo Acutis prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega.

Stoga, Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor – tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik. Na stranicama knjige otkrit ćete kako je kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Upoznat ćete kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, kako se suočavao s osjećajima tuge; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima te kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt.

Put oslobođenja od duševne nevolje

Na trećem mjestu našao se još jedan zanimljivi novitet, knjiga Nesavršeni, a sretni bečkog psihijatra, neuroznanstvenika svjetskoga glasa i psihoterapeuta Raphaela Bonellija. Bilo to u obrazovanju, braku ili na poslu, uvijek želimo da sve što činimo bude besprijekorno i da pritom što bolje izgledamo. Ali često, nažalost, ne uspijevamo udovoljiti zahtjevima koje stavljamo pred sebe. Suočivši se tako s vlastitom nesavršenošću, osjećamo pritisak bremena perfekcionizma.

Perfekcionizam, ta psihološka mješavina životnih laži i strahova, krivih ambicija i svakojakih pretjerivanja, moderna je bolest našega doba, tvrdi dr. Bonelli. Opisujući na temelju više od 70 istinitih i vrlo dojmljivih životnih priča iz vlastite liječničke prakse koji nas nesvjesni stavovi mogu pretvoriti u perfekcioniste te kako perfekcionisti dišu, on istodobno pokazuje i put oslobođenja od te tako česte duševne nevolje. Sretni su samo oni ljudi koji, u svoj svojoj nesavršenosti, nedostatnosti i osrednjosti, prihvaćaju same sebe, ističe dr. Bonelli nudeći ovom knjigom vrlo primjenjiv psihološki vodič do prihvaćanja vlastite nesavršenosti, a time i do sretnijega života.

O duhovnom životu Serafima Sarovskog

Na četvrtom mjestu smjestio se još jedan novitet: O duhovnom životu Serafima Sarovskog. Serafim Sarovski jedan je od najpopularnijih svetaca u modernoj Rusiji i na kršćanskome Istoku općenito, a ujedno je i najpoznatiji ruski svetac među katolicima. Kao monah prvo je nekoliko godina živio u samostanu u Sarovu, a potom u potpunoj osami gdje je ovaj ruski starac, obdaren otvorenošću Božjemu Duhu i jasnoćom razumijevanja srca sugovornika, posljednje godine svoga života proveo primajući sve one koji su mu hrlili tražeći od njega savjet o duhovnomu životu.

Iz jednoga takvog susreta nastao je i čuveni Razgovor o cilju kršćanskoga života s N. A. Motovilovom koji je objavljen u ovoj knjizi. U tom vrlo osobnomu poučavanju u četiri oka, prepunu dubokoga povjerenja i poštovanja, starac Serafim ne govori naučeno nego iz svoga iskustva, ali pritom daruje i mnogo više od toga: uvodi u odnos s Duhom Svetim.

Poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život

Peto mjesto zauzela je uspješnica genijalnog Fabricea Hadjadja Biti otac sa svetim Josipom. U godini svetog Josipa ova nam knjiga može pomoći da ovom omiljenom svecu vratimo životnost i ljudski lik. U dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo Fabrice Hadjadj nam na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme. Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti…

Kako živjeti smislenijim životom

Na šestom mjestu našla se proslavljena knjiga Jordana B. Petersona 12 pravila za život. Pišući s puno humora Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Oslobađajuća poruka evanđelja

Na sedmom mjestu top ljestvice nalazi se uspješnica pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujući obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Opasnost u pretjeranoj sigurnosti

Na osmom mjestu našao se nastavak bestselera 12 pravila za život – knjiga Izvan reda Jordana B. Petersona. Peterson u ovom odvažnom nastavku donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima. Knjiga Izvan reda poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Priča o beskrajnoj Božjoj ljubavi i milosrđu

Na devetom mjestu smjestila se knjiga iz biblioteke Populus, roman Tesse Afshar Žetva rubina. Afshar nas vodi u vrijeme Perzijskoga Carstva, a u središtu radnje nalazi se Sara, obrazovana i nadarena rođakinja proroka Nehemije. Sara neočekivano postaje glavna pisarica perzijske kraljice, jedina žena na tako visoku položaju u Perzijskome Carstvu. Spletom neočekivanih okolnosti, kraljica povlači Saru s posla te je udaje za kraljeva rođaka, plemića Darija Pasargadu. Našavši se bez posla, u braku s muškarcem koji je prezire, može li Sara naći novu sigurnost i samopoštovanje i može li osvojiti srce svoga supruga, kojega potajno voli? Žetva rubina dubok je i slojevit roman koji nam nudi priču o beskrajnoj Božjoj ljubavi i milosrđu, isprepletenu s napetom povijesnom i ljubavnom pričom.

Kako preuzeti kontrolu nad svojim životom

Na posljednjem mjestu ove jesenske top ljestvice našla se knjiga Granice autora Henryja Clouda i Johna Townsenda. U ovomu višestruko nagrađivanu bestseleru prodanom u preko dva milijuna primjeraka ugledni psiholozi dr. Henry Cloud i dr. John Townsend pokazuju kako je postavljanjem granica na različitim područjima moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom. Poučavaju nas kako postaviti zdrave granice u odnosu prema drugima, a posebno poglavlje posvećeno je aktualnomu i sve važnijem pitanju postavljanja granica na društvenim mrežama i općenito u digitalnomu svijetu.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.