Biskup Košić na proslavi Antunova u Voloderu: ‘Sv. Antun je sve dao Isusu pa i svoj život je želio položiti za njega’

Foto: Sisačka biskupija

Župa sv. Antuna Padovanskog u Voloderu svečano je u subotu, 13. lipnja proslavila blagdan svog zaštitnika. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima Kutinskog dekanata predvođenih dekanom preč. Ivanom Benkovićem te domaćim župnikom vlč. Marijanom Štinglom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prepunoj voloderskoj crkvi okupili su se brojni župljani, kao i štovatelji sv. Antuna iz moslavačkog kraja, a na početku slavlja biskupa i sve okupljene vjernike pozdravio je župnik Štingl.

U homiliji biskup je istaknuo više značajki ovog velikog „sveca svega svijeta“ Antuna Padovanskoga: bio je glasoviti propovjednik i zato je proglašen naučiteljem Crkve, poznat je po mnogim čudesima koja je Bog činio po njemu, a zbog uvjerljivosti i uspjeha u propovijedanju, osobito poganima koji su se na njegovu riječ obraćali, zvali su ga maljem heretika. „Malo je svetaca koji su stekli takav naslov naučitelja, tek nešto biskupa i teologa te onih koji su svojom riječju izvršili poseban utjecaj na vjernike. Njegovo naučavanje zapravo nije bilo njegovo, on je naučavao Sveto pismo. On je bio sluga Božje Riječi te ju je tumačio tako da su svi mogli shvatiti bit onoga što im se govori. Tako je propovijedao u Italiji i Francuskoj i mnoge otpale od Crkve vraćao je nazad u Crkvu svojim govorima i riječima koje su bile tako privlačne da su zbog njih mnogi ljudi promijenili svoj čitav život. To je bio poseban dar i zato u Padovi postoji i relikvijar s njegovim jezikom, znakom kojim je on propovijedao i govorio te mnoge pridobivao za Krista. On je rekao da zapravo trebaju riječi zašutjeti i da je bolje kada život govori. To je vrlo važna rečenica i može se protumačiti jedino u svjetlu tog njegovog bespoštednog izbora da želi Isusu služiti do smrti. On je sve dao Isusu pa i svoj život je želio položiti za njega i baš zato je bio sposoban da njegova riječ bude stvarno pomazana Duhom Svetim tj. da u njoj bude snaga Božjega života koji mijenja čovjeka“, rekao je biskup te dodao kako je to njegov svjedočanstvo i primjer toliko jako da ga je nemoguće ne čuti i danas.

Govoreći o sv. Antunu kao „malju heretika“ biskup je pojasnio kako to znači da je obraćao svojim propovijedima i životom mnoge krivovjerce i pogane. „Ne samo da ih je razuvjerio u njihovim krivim vjerovanjima nego je i ‘satro’ njihova zastranjenja. To danas ne zvuči lijepo i zgodno, ali sveci Božji nisu bili ‘kamilica’. Ako treba nešto mijenjati onda treba po tome i udariti da se kao maljem razbije ono što ne valja. Tako su ovog sveca vidjeli mnogi oni koji su išli krivim putem i koji su susreli njegovu riječ, a koja je zatim promijenila njihov život. Molimo se i mi da budemo sposobni poslušati Božju Riječ i da dopustimo da nas Gospodin mijenja“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje animirao je župni zbor pod vodstvom Lovre Ivića.

Nakon večeranje mise u organizaciji mladih župe, na prostoru kraj crkve, održan je drugi po redu koncert duhovne glazbe „Ljiljani – pjesma za nebesa“, u čast zaštitniku župe – sv. Antunu Padovanskom. Na koncertu su nastupili Alan Hržica, Vanessa Mioč i Marina Matošević, a voditelj programa bio je Rafael Dropulić Rafo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.