Božićne priče: Zašto je fra Bonaventura Duda volio Božić zbog Svete Obitelji?

bonaventura duda sveta obitelj
Foto: B. Čović | o. Bonaventura Duda, Glas Koncila; Depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

Čitav život fra Bonaventura Duda zapravo je živio bez oca i majke. Zato je toliko i volio blagdan Božića, doživljavajući Svetu obitelj svojom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Bonaventura Duda rođen je 14. siječnja 1924. godine u Rijeci, a preminuo 3. kolovoza 2017. u Varaždinu.

Donosimo uvid u duhovno bogatstvo ostavštine fra Bonaventure, koje je arhivirano u 101 kutiji nakon njegove smrti, a koje se čuva u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu. Naime, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je, uoči prve obljetnice smrti glasovitog bibličara, uputio pismo provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Iliji Vrdoljaku u kojem franjevce poziva da pristupe „sustavnom prikupljanju duhovne ostavštine i svjedočanstava o kreposnom životu fra Bonaventure Dude”. Franjevci su zadaći pristupili ozbiljno, hkm.hr

Velika ostavština fra Dude

Provincijski arhivar i knjižničar fra Vatroslav Frkin je fra Bonaventurinu ostavštinu arhivirao u 101 kutiju, a materijala ima za još otprilike desetak kutija. Fra Vatroslav ostavštinu je arhivirao po nekom logičnom slijedu, u jednom nizu kutija je osobna ostavština fra Bonaventure, poput njegovih dnevnika, časoslova, razglednica i fotografija. U tim se kutijama nalaze i njegove diplome, indeksi, najraniji znanstveni radovi, razglednice te autorske glazbene kompozicije. Drugi niz kutija sadrži brojna pisma koje je kroz život primao i na njih marljivo, s ljubavlju odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet kutija je ispunjeno materijalom kojeg je fra Bonaventura skupljao o blaženom Alojziju Stepincu.

Ljubav prema Svetoj Obitelji

Fra Vatroslav Frkin sa suzama u očima spominje kako je fra Bonaventura imao uistinu težak život, odrastao je praktički bez roditelja. Bez obzira na emocionalnu ranu koju je nosio, njegovo je srce bilo puno ljubavi za druge.

„Nepune tri godine prije svoje smrti fra Bonaventura je otišao u Varaždin zbog bolesti”, svjedoči provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. „Sa sobom je odnio one najnužnije stvari, nešto knjiga, fotografija, ono na što je bio najviše vezan”, objašnjava fra Ilija i dodaje da je bio i sam svjestan da se život fra Dude bliži svome kraju te mu je savjetovao da se vrati u sobu na Kaptol i da braću uputi na koji način razvrstati stvari koje su mu pripadale. Fra Mate Bašić tih je dana intenzivno na tome radio s fra Bonaventurom i stvari su prenešene u posebnu prostoriju. Fra Bonaventura je jako volio knjige, priča nam fra Ilija. „Živio je s tim tekstom, mnoge knjige koje je čitao bile su pune njegovih bilježaka. Bilježio je misli čak i u brevijar koji je svakodnevno molio”, sjeća se provincijal Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Bonaventura Duda je znao u svojim starijim i bolesnim danima, kretajući se uz pomoć štapa, govoriti kako taj štap simbolizira Božju ruku u njegovom životu koja ga je uvijek vodila. Uistinu je tako i bilo. Rokova majka je bila siromašna djevojka, služila je po kućama kako bi se prehranila, a Roka je rodila u dobi od 17 godina, nikad se nije doznalo tko je njegov otac.

Ljubav prema Božiću

Čitav je život ovaj franjevac zapravo živio bez oca i majke. Zato je toliko i volio blagdan Božića, doživljavajući Svetu obitelj svojom.

Sveta Obitelj je na svim putovima i bespućima čovječanstva i svakog čovjeka. Po sebi jedna od tolikih, a opet jedinstvena, kao nikoja dosad, no zato ništa manje nego više svijetli kao božanski uzor i ogled svakoj ljudskoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mudro reče Bonaventura Duda: „Bog igra u svakoj ljudskoj povijesti, u povijesti svakog pojedinca i povijesti svake obitelji!“

Zbog svega toga fra Duda je jako volio blagdan Božića.

Misterij Božića i Svete Obitelji

A ako je ikoji događaj raspjevao dušu hrvatskog vjerničkog naroda onda je to Božić sa svim bogatstvom svoga misterija. Tom bogatstvu božićnih pjesama – pravom “prepjevanom Evanđelju” – fra Bonaventura Duda posvetio knjigu pod naslovom “Svijeta Razveselitelj” u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

Velikan hrvatske duhovnosti fra Bonaventura Duda uvijek je isticao – Sveta Obitelj temelj je svake obitelji. A najbolji put doći k Isusu je po Mariji i Josipi. Tako je da veliki duh Crkve u Hrvata, jednostavan kakav je bio, potvrdio davnu istinu temelja svake obitelji: “Isuse, Marijo i Josipe, dođite u moju dušu!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte dirljiv dokumentarni film o životu velikana hrvatske duhovnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.