Na Dječjim vinkovačkim jesenima prodefilirat će 2500 malih folkloraša

Foto: vinkovackejeseni.hr

Sve je spremno za ovogodišnje Dječje vinkovačke jeseni što se održavaju u sklopu 52. Vinkovačkih jeseni, a koje počinju 8. i traju sve do 17. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1970. u sklopu ove velike smotre kulturnih, turističkih i gospodarskih dostignuća vinkovačkog kraja, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava bogatu baštinu svoga mjesta. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena.

Što su naučili, mali folkloraši će pokazati u subotu i nedjelju, 9. i 10. rujna. U subotu, na pozornici pod šatorom Vinkovačkih jeseni održat će se prvi dio Međužupanijske smotre dječjeg folklora gdje će programe izvesti 11 dječjih folklornih skupina. Sutradan, u nedjelju, s početkom u 10 sati predvođen konjanicima, konjskim zapregama, mažoretkinjama i limenom glazbom, kreće svečani mimohod dječjih skupina u kojemu će vinkovačkim ulicama i trgovima prodefilirati više od 2500 mališana odjevenih u narodne nošnje mjesta i kraja iz kojega dolaze iz svih hrvatskih županija i to će biti vrhunac ovogodišnjih Dječjih vinkovačkih jeseni, jedne od najatraktivnijih priredbi jesenske manifesta cije u Vinkovcima.

Potom se pod šatorom Vinkovačkih jeseni održava drugi dio Međužupanijske smotre dječjeg folklora gdje će nastupiti također 11 dječjih skupina. Gost programa je dječji pisac i prijatelj djece Mladen Kušec, a voditelji su Marijana Ban i Franjo Ridjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U nedjelju u 10 sati kreće mimohod dječjih folklornih skupina koji kreće ispred PIK-ove zgrade na uglu Zvonimirove i Dalmatinčeve, te prolazi pješačkom zonom, Dugom, Genscherovom i kroz Slavonski sokak do Trga Vinkovačkih jeseni u šator Vinkovačkih jeseni, gdje je drugi dio Međužupanijske smotre. U Mimohodu će biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre i 27 malih folklornih skupina iz naše županije. Ponosni smo što su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, a krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina“ – kaže Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jeseni i podsjeća kako je ova dječja manifestacija zadnjih 13-14 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni, jer većina njih će nastaviti rad u starijim skupinama.

Vukovarsko-srijemsku županiju ove godine na Međužupanijskoj smotri, predstavljat će HKGD Dunav iz Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.