Dodjela Nagrade za europski muzej godine 2017. održat će se u Zagrebu

Foto: Thinkstock

Nakon zapaženih nastupa hrvatskih muzeja na natječajima za prestižne europske nagrade, Europski muzejski forum i Ministarstvo kulture dogovorili su da se svečanost dodjele Nagrade za europski muzej godine 2017. (European Museum of the Year Award – EMYA) održi od 26. do 29. travnja iduće godine Zagrebu, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprestižnije muzejske nagrade u Europi dodjeljuju se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe kao priznanje za izvrsnost u muzejskoj djelatnosti diljem Europe i poticaj za inovativne procese na muzejskoj sceni s ciljem da muzeji, osim brige o zbirkama, vode računa i o koristima za društvo. Za nagradu mogu konkurirati samo novi muzeji ili oni koji su u posljednje tri godine temeljito obnovljeni.

Dodjela nagrade cjelogodišnji je proces koji završava središnjim događajem EMYA-e na koje uz predstavnike muzeja koji se natječu, stižu i brojni profesionalci koji prate najnovija muzejska postignuća, ističu iz Ministarstva.

Dodjela “muzejskoga Oscara” svake se godine održava u drugoj državi, a organizacijom EMYA-e 2017. u Hrvatskoj Ministarstvo kulture priključilo se dugoj listi domaćina koji već niz godina sudjeluju u pripremi ovoga reprezentativnog međunarodnog događanja (2016. Španjolska, 2015. Velika Britanija, 2014. Estonija, 2013. Belgija, 2012. Portugal, 2011. Njemačka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kandidat za nagradu 2017. godine je Muzej sinjske alke, a prošle je godine jednu od nagrada, Silletto Award, dobio Gradski muzej Vukovar.

Koordinator događanja bit će Etnografski muzej u Zagrebu, čiji predstavnici već duže rade u organizaciji Europskoga muzejskog foruma, a brojni susreti planirani su u gotovo svim većim zagrebačkim muzejima.

Financijsku potporu dodjeli nagrade EUROPEAN MUSEUM OF THE YEAR AWARD 2017. dalo je Ministarstvo kulture, a potporu događanju pružit će i Grad Zagreb, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.