(FOTO) Svečana dodjela Nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj

Zagreb, 17.09.2019 - Sveèana dodjela Nagrade Vicko Andriæ u sklopu manifestacije Dani europske baštine. Nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno konzervatoru i povjesnièaru umjetnosti Vladimiru Ukrainèiku, a godišnja nagrada skupini konzervatora i restauratora te drugim sudionicima u obnovi Arsenala i kazališta u Hvaru. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je èasnoj sestri Lini Slavici Plukavec riznièarki Riznice zagrebaèke katrdrale. Na fotografiji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Lina Slavica Plukavec. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ abu

Svečanost dodjele „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održana je u okviru obilježavanja manifestacije „Dani europske baštine“ u utorak, 17. rujna 2019. godine u Muzeju Mimara.

Nagrade je dodijelila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je uručila laureatima nagrade uz iskrene čestitke i želju da ih i u budućnosti prati jednaka kreativnost i uspješnost u ostvarivanju zahtjevnih projekata obnove i očuvanja kulturnih dobara Republike Hrvatske.

„Kontinuirano dodjeljujući nagradu što nosi ime jednog od naših prvih konzervatora, trudimo se iskazati poštovanje tihom i samozatajnom radu konzervatora i restauratora, ali i podsjetiti najširu javnost na nužnost njihova djelovanja u cilju očuvanja vrijedne kulturne baštine diljem Hrvatske za buduće naraštaje“ naglasila je ministrica. Dodala je i kako Ministarstvo kulture svake godine dodjeljuje znatna sredstva i kontinuirano prati obnovu kulturnih dobara, prenosi Ministarstvo kulture.

“Bogatstvo pokretne i nepokretne baštine utkane u kompleksne graditeljske cjeline i naša navika da se s njom svakodnevno susrećemo razlogom je što ponekad previdimo koliko je truda, planiranja i ulaganja potrebno da se očuva i najmanji djelić toga bogatstva te pronađe pravo rješenje utemeljeno na znanstvenim metodama i stručnim znanjima i vještinama kako bi se sačuvalo umjetničko nadahnuće i izvornost oblika iz vremena njihova nastanka”, rekla je ministrica.

U ime laureata zahvalila se glavna konzervatorica na projektu obnove Arsenala i kazališta u Hvaru Anita Gamulin.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno konzervatoru i povjesničaru umjetnosti prof. Vladimiru Ukrainčiku, nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture jer je svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao.

Godišnja nagrada za 2018. godinu dodijeljena je kao skupna nagrada sljedećim kandidatima: dr. sc. Radoslavu Bužančiću, dr. sc. Goranu Nikšiću, Aniti Gamulin, dr. sc. Ambrozu Tudoru, dr. sc. Egonu Lokošeku (posmrtno), Tomislavu Krajini, Iti Pavičić, dr. sc. Jošku Belamariću, Saši Denegriju, dr. sc. Miroslavu Katiću, djelatnicima Odsjeka za zidno slikarstvo, mozaik i štuko Restauratorskog odjela u Splitu (HRZ): mr. art. Antoniji Gluhan i suradnicima (dr. sc. Tončiju Borovcu, Josipu Borozanu, mr. sc. Ivani Jerković, mr. art. Maji Kiršić / Marinu Barišiću, dr. sc. Vinki Marinković / Ivani Hodak, Srđanu Ivankoviću, Ivki Lipanović), zatim Giuseppeu Savàu, Zrinki Savà, Žarku Dadiću te tvrtkama „Spegra inženjering“ d.o.o. Split, „Neir“ d.o.o. Split, „Elaboro“ d.o.o. Split, „OK-Stipe“ Pučišća za završeni projekt obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici za 2018. godinu koja se dodjeljuje pojedincima ili udrugama civilnog društva za brigu oko očuvanja kulturne baštine ili za njezinu promidžbu dodjeljuje se časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale.

O nagradama je odlučio Odbor „Nagrade Vicko Andrić“ u sljedećem sastavu: Davor Trupković, predsjednik Odbora i članovi mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Radoslav Bužančić, dr. sc. Zvonko Bojčić, dr. sc. Lidija Nikočević, Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić i mr. sc. Zoran Wiewegh.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr