Gotovo 100.000 osoba na Danu svetog Ivana Pavla II. u Vatikanu

Foto: Fah

Desetci tisuća osoba, među kojima brojni Poljaci na nacionalnom hodočašću, prisustvovali su općoj audijenciji pape Franje u Vatikanu u subotu, na Dan svetog Ivana Pavla II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Draga braćo i sestre, prije točno 38 godina, gotovo u isti ovaj sat, na ovom trgu, odjekivale su riječi (Ivana Pavla II.) upućene cijelom svijetu: ‘Ne bojte se, otvorite širom vrata Kristu'”, podsjetio je Papa.

Te riječi Ivana Pavla II. tijekom mise ustoličenja 22. listopada 1978. toliko su obilježile njegov pontifikat da je Crkva zadržala datum 22. listopada za proslavu Dana poljskog Pape, proglašena svetim 2014.

Smatra se da je podrška Ivana Pavla II. znatno doprinijela jačanju oporbenog pokreta Solidarnost u komunističkoj Poljskoj i kasnijem rušenju komunizma u istočnoj Europi, a njegova poruka ‘Ne bojte se’ imala je važnu simboličku ulogu u tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je Trg Sv. Petra bio prepun ljudi, 100.000 prema procjeni vatikanske žandarmerije, sve do Vie della Conciliazione preko puta bazilike. U gomili je bilo više tisuća Poljaka koji su u Rim došli u sklopu nacionalnog hodočašća povodom 1050 godina od pokrštavanja Poljske.

‘Dijalog omogućava ljudima da se upoznaju i da razumiju potrebe jedni drugih’

Dijalog omogućava ljudima da se upoznaju i da razumiju potrebe jedni drugih – poručio je papa Franjo na današnjoj Jubilejskoj audijenciji na Trgu svetoga Petra. Odlomak iz Ivanova evanđelja, u kojem promatramo susret Isusa i Samarijanke, potaknuo je Papu da promišlja o vrlo važnom aspektu milosrđa, koji je upravo dijalog, navodi Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je istaknuo kako nam dijalog omogućuje upoznati, razumjeti i poštovati druge. Dijalog je također izraz ljubavi, jer – iako ne zanemaruje razlike – može pomoći u pronalaženju i dijeljenju općega dobra. Osim toga, dijalog nam pomaže da svaku pojedinu osobu vidimo kao dar Božji.

Papa Franjo je također upozorio kako dijalog s drugim često izostaje jer ne slušamo ili težimo dokazivanju da smo mi u pravu. „Istinski dijalog, međutim, zahtijeva trenutke ‘tišine’“, poručio je Papa te nastavio:

„Dijalog pomaže osobama učiniti odnose ljudskijima te nadvladati nesporazume. Postoji tolika potreba za dijalogom u našim obitelijma i koliko li bi se pitanja moglo riješiti ako bismo se naučili slušati jedni druge! Tako je u odnosu između muža i žene; tako je između roditeljâ i djece. Koliko li samo može pomoći dijalog između učiteljâ i njihovih učenikâ, ili između menadžerâ i radnikâ.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je kazao kako jedino dijalogom možemo istinski razumjeti drugoga i njegove potrebe te zajedno raditi za dobro društva i brinuti se za naš zajednički dom. Dijalog među religijama može dati stvarni doprinos izgradnji svijeta mira, bratstva i solidarnosti.

Svi oblici dijaloga dovode do izražaja Božju ljubav. Bog je u svakog od nas posijao sjeme dobrote da može sudjelovati u njegovu stvarateljskom djelovanju. „Dijalog ruši zidove podjelâ i nesporazumâ; dijalog gradi mostove komunikacije i ne dopušta nikome izolirati se, zaključati se u svoj mali svijet“, rekao je Papa te nastavio:

„Isus je dobro znao što se nalazi u srcu Samarijanke, velike grešnice; ipak, nije joj zabranio izraziti se, dopustio joj je da govori do kraja i postupno je ušao u otajstvo njenog života. Ovo se ‘učenje’ odnosi i na nas. Kroz dijalog, možemo rasti i postati znakovima Božjeg milosrđa te postati instrumenti prihvaćanja i poštovanja“, poručio je na kraju kateheze papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.