Hrvatska kandidirala bokeljsku proslavu Svetog Tripuna UNESCO-u

Foto: Fah

Ministarstvo kulture uputilo je UNESCO-u kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, priopćeno je u petak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vlada Crne Gore usvojila sporni nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na listu UNESCO-a

Tripundanske svečanosti upisane su u registar kulturne baštine Republike Hrvatske (Proslava Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna – Tradicije Bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj) i dio su hrvatske nematerijalne baštine, stoji u priopćenju.

> Dr. Vanda Babić o Bokeljskoj mornarici i Kolu sv. Tripuna kao tradiciji bokeljskih Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kult svetog Tripuna i svečanosti njemu u čast, neraskidivo su vezane uz Bokeljsku mornaricu, za čije stvaranje i očuvanje su najzaslužniji pripadnici hrvatskog naroda”, dodaje se.

> Crnogorski i hrvatski ministri kulture razgovarali o spornoj nominaciji Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Petir o Bokeljskoj mornarici u Europskom parlamentu: ‘Kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata’

“Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 stoljeća tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sustavi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati usprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i obiteljskim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro”, navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture i vlade.

> Kotorska biskupija: Bokeljsku mornaricu očuvali su i baštine ju Katolici i Hrvati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je istaknulo da priznanje kulturnog i povijesnog nasljeđa, uključujući i doprinos Hrvata Boke Kotorske u stvaranju i očuvanju Bokeljske mornarice, zauzima važno mjesto u ostvarivanju prava Hrvata u Crnoj Gori kao nacionalne manjine priznate Ustavom Crne Gore.

> Znanstveni skup ‘Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke Kotorske’ u Kotoru

Zajedno s Ministarstvom kulture pozdravilo je doprinos Hrvatske građanske inicijative i drugih udruga koje okupljaju Hrvate u Crnoj Gori u pripremi crnogorske kandidature Bokeljske mornarice za UNESCO.

> Marko Vučetić (Most): Ne može se ignorirati hrvatski identitet Bokeljske mornarice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvažavajući stajališta i traženja bokeljskih Hrvata Crne Gore i Bokelja u Hrvatskoj, učinili smo sve da zaštitimo njihova prava te osiguramo zaštitu Bokeljske mornarice sa svim njezinim elementima, kako onima koje baštini u Crnoj Gori tako i onima koje baštini u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju.

> Na hrvatskog zastupnika u Crnoj Gori zaletio se auto

Hrvatska se zauzima za pristup koji na najbolji način vrednuje sveukupno tradicijsko nasljeđe Bokeljske mornarice, kako u Crnoj Gori tako i u Hrvatskoj, posebno naglašavajući činjenicu da je Bokeljska mornarica usko povezana sa Sv. Tripunom, i da su za stvaranje i očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca najzaslužniji pripadnici hrvatskoga naroda, dodaje Ministarstvo.

> Sveti Tripun u Kotoru proslavljen po 1206. put

“Vjerujemo da je, u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa te međusobnog uvažavanja, u zajedničkom interesu Crne Gore i Hrvatske nastaviti dijalog tijekom procesa evaluacije predanih kandidacijskih dosjea i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kojim ćemo pokazati da su manjine i naš odnos prema njihovom identitetu, tradiciji i kulturi najčvršće poveznice u izgradnji naših odnosa”, zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.