In memoriam Janja Ninić Babić

Kako smo već izvjestili u 56. godini u Zagrebu je, nakon duge i teške bolesti preminula umirovljena bojnica Hrvatske vojske Janja Ninić Babić. Rođena je 1960. godine u Gundincima. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dragovoljka Domovinskog rata obrani domovine Janja se pridružila već 12. prosinca 1990. godine. Od svibnja 1992. do srpnja 1998. radila je u Kabinetu ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Janjina posebna veličina bila je u njezinom poštenju i velikoj lojalnosti ministru Šušku i predsjedniku Tuđmanu. Znajući za tu lojalnost, ministar Šušak nekoliko dana prije njegove smrti Janji je dao zadaću da se zatvori u njegov Kabinet i sortira cijelu njegovu pismohranu tj. dokumentaciju.

Bila je i prva žena vojna izaslanica samostalne hrvatske države u NR Kini. Bila je i jedina žena vojni izaslanik u Pekingu, gdje preko 120 država imaju svoje vojne izaslanike, uglavnom generale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme djelatne vojne službe, odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, te medaljama Oluja, Ljeto i Bljesak.

Ove godine Janja je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Potpuno je sigurno da su Janja Ninić Babić i Anton Babić, koji je od 1990. do 2013. godine vršio razne visoke dužnosti u Hrvatskoj matici iseljenika, Uredu Predsjednika dr. Tuđmana, Ministarstvu vanjskih poslova, Uredu Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvu povratka i usljeništva, svoje živote posvetili domovini Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišući ove retke upravo na Božić uvjeren sam da će se obistiniti riječi sućuti koje je uputila druga velika hrvatska heroina – Julienne Bušić: “ Dragi Ante, nisi sanjao i istina je da će Janja uvijek biti s Tobom. To kažem iz iskustva, vjeruj mi…. samo treba prepoznati znakove, paziti da Ti ne promaknu…“

Janja i Ante upoznali su se odmah u vihoru velikosrpske agresije na Hrvatsku i u vremenu kad se u Hrvatskoj vodio sveti, pravedni i obrambeni rat. A Janjina nemjerljiva ljubav i odanost prema domovini Hrvatskoj, bilo je ono što ih je odmah zauvijek povezalo. Janja je je služeći svoju Domovinu dosljedno slijedila izjavu velikog i popularnog američkog predsjednika Johna Kenedya: da ne pitaš “što tvoja zemlja može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za svoju zemlju.”

Janja je pokazala da nije pravo domoljublje voliti samo onu imaginarnu Hrvatsku nego onu stvarnu Hrvatsku onakva kakva je i da se nikada ne treba prestati boriti da se ta Hrvatska promijeni i da bude bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.