Izložba skulptura Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

Foto: Fah

Izložba Ljubomira Stahova, koja će prvi put javnosti predstaviti cjeloviti kiparski opus tog suvremenog hrvatskog umjetnika, bit će otvorena 1. kolovoza u Umjetničkom paviljonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod nazivom “Stahov – skulpture” i u stručnom odabiru autora izložbe likovnog kritičara Milana Bešlića, izložba predstavlja kiparske forme koje čine okosnicu njegova opusa u različitim materijalima, od bronce, kovanog varenog željeza, terakote do glazirane keramike i kroma, s naglaskom na robusnim vertikalnim formama od crnog nehrđajućeg čelika.

Stahov je ostvario značajne autorski prepoznatljive likovne cjeline i status jednog od najintrigantnijih suvremenih hrvatskih umjetnika, izražavajući se u različitim medijima, slici, crtežu, grafici, te u skulpturi.

“Izložbom u Umjetničkom paviljonu prvi put će se hrvatskoj kulturnoj javnosti pokazati umjetnikov cjelokupni kiparski opus u recentnom izboru kroz gotovo dva desetljeća, napokon upoznati Stahova kipara i time ga kontekstualno iščitavati kao vrijednu dionicu suvremenog hrvatskog kiparstva”, istaknuto je u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov raznoliki kiparski opus, koji je nastajao i razvijao se od 1981. do danas, sastavljen je primarno od kiparskih formi u željezu, bronci i nehrđajućem čeliku, osobito u uspravnim, vertikalnim formacijama, koje u vidu simbola i znakova predstavljaju umjetnikov vlastiti svijet oblika, izgrađen na obličjima zoološkog i floralnog podrijetla, ali i od brojnih ekspresivnih fantastičnih životinjskih oblika u keramici i terakoti koji su nastajali u novije vrijeme u kontekstu daljnjih istraživanja bioloških procesa i animalističkih studija.  

“Stahovljev heterogeni opus i prepoznatljiv likovni izraz, bez obzira na medij u kojem umjetnik stvara, ali i na dosadašnje visoke ocjene likovnih kritičara, ostavljaju prostora za daljnje istraživanje, valorizaciju i prezentaciju nekih od ponajboljih ostvarenja u području domaće likovne produkcije, posebice kada je riječ o njemu kao kiparu”, dodaje se.

Ljubomir Stahov (1944.) završio je sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti, a na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je 1974. godine, u klasi profesora Šime Perića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1974. do 1978. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića, nakon toga se vratio na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao profesor slikarstva do umirovljenja 2014. godine.

Izlaže od početka sedamdesetih na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dok mu je 1982. u ediciji Mladi umjetnici zagrebačke Nacionalne i sveučilišne biblioteke objavljena monografija, koju je napisala povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman.  

Izložba će biti otvorena do 17. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.