Kijevski biskup: Ruski vojnici opljačkali su našu bogosloviju, ukrali su i kalež koji je rabio Ivan Pavao II.

vorzomel
Foto: Vitalij Krivickij, Facebook

“Ruski vojnici opljačkali su našu bogosloviju, ukrali su i kalež koji je rabio Ivan Pavao II. kada je slavio misu u Ukrajini 2001. godine”, napisao je rimokatolički biskup Kijeva i Žitomira msgr. Vitalij Krivickij na Facebooku objavivši i nekoliko fotografija štete i pljačke ruskih vojnika bogoslovije u mjestu Vorzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Kijevski biskup zahvalio Hrvatima na pomoći: Vi najbolje razumijete zbivanja u Ukrajini

> General Barić o zločinu u Buči: Bojim da je ovo samo jedno od mjesta zločina…Tko zapovijeda ruskom vojskom?

“Ukrali su sve što se moglo ukrasti: klima uređaje, perilice rublja, računala, čak i rektorove tenisice u kojima je volio trčati. Ukradeni su i neki sakralni predmeti, uključujući kalež koji je na svetoj misi 2001. koristio Ivan Pavao II.”, napisao je biskup Krivickij, koji je početkom ruske invazije na Ukrajinu u razgovoru za Glas Koncila zahvalio Hrvatima na pomoći te istaknuo: “Vi najbolje razumijete zbivanja u Ukrajini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto Vorzel u kojem je smještena bogoslovija nalazi se u Kijevskoj oblasti, tridesetak kilometara zapadno od Kijeva, iz koje su se ruski vojnici prije nekoliko dana povukli.

„Barbari su oštetili nekoliko automobila, ali još uvijek su u voznom stanju. Neke sobe su oštećene u eksplozijama, ali zahvaljujemo Svemogućem Bogu što je spasio našu Alma Mater od daljnjeg uništenja“, napisao je Krivickij.

Biskup je zahvalio i lokalnim stanovnicima koji su već pristigli u bogosloviju kako bi pružili svoju pomoć, kao i lokalnom Caritasu te pozvao sve koje mogu da pomognu donacijama u obnovi bogoslovije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naposljetku, Ukrajina, koju ćemo obnoviti nakon rata, će trebati duhovne vođe – svećenike. Molimo se da Gospodin pozove odabrane za ovo posebno poslanje“, zaključio je Krivickij.

Od ponedjeljka Vorzel, Irpin, Buču i Hostomel s Kijevom povezuje novi privremeni most kako bi se gradovima oslobođenim od ruske okupacije što prije mogla dostaviti humanitarna pomoć i građevinski materijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon potresnih prizora ubijenih civila u Buči, društvenim mrežama dijele se i uznemirujući prizori mrtvih civila u razorenom Vorzelu. “Civili su ubijani i korišteni kao živi štit”, piše talijanska La Stampa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.