Končar i Penzar na Orguljskom festivalu u zagrebačkoj katedrali

Dvojica nagrađivanih profesora domaćih i stranih glazbenih akademija – violinist Goran Končar i orguljaš Mario Penzar nastupili su sinoć na 7. Orguljskom festivalu u zagrebačkoj katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rasporedu koncerta su djela Giovannija Battista Pergolesija (1710. -1736.), Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), Tomasa Albinonija (1671. -1751.), Williama Loyda Webbera (1914. – 1982.), Giuseppea Tartinija (1692. – 1770.), ali i dvojice mlađih suvremenih hrvatskih autora Dalibora Bukvića (1968.) i Davor Bobića (1968.),

Goran Končar jedan je od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostala u Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981. do 1983. na Guildhall School of Music.

Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu,Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodnu solističku karijeru Končar je počeo 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu. Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta, a u popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor 2006.

Mario Penzar, istaknuti hrvatski orgulješ i čembalist, rođen je 1961. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1987. nakon čega se usavršavao na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod profesora Alfreda Mitterhofera. Redoviti je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani i Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Održava brojne koncerte i seminare o interpretaciji barokne glazbe u domovini i u inozemstvu. Predavao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, Summer Organ Academy u Göteborgu te na nizu seminara u Hrvatskoj o problematici interpretacije stare glazbe. Bio je voditelj seminara i na nekoliko sveučilišta u SAD-u (Rochester/New York, Oshkosh/Wisconsin, Greencastle/Indiana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao orguljaš i čembalist nastupao je i kao solist te u komornim sastavima diljem svijeta (Slovenija, Austrija, Mađarska, Italija, Češka, Njemačka, Švedska, Danska, Rusija, Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Francuska, Belgija, Kuvajt, SAD). Čest je solist uz Zagrebačku filharmoniju, Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Robert Schumann Filharmoniju (Chemnitz), te Moskow State Symphony Orchestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.