Koncert ‘Sjećanje na Gvozdansko’ večeras u 19 sati u Zagrebačkoj katedrali!

Foto: Pdluke, commons.wikimedia.org

U petak 13. siječnja 2017. u Zagrebačkoj katedrali održat će se koncert ‘Sjećanje na Gvozdansko’ na kojem će nastupiti: Josipa Lončar, sopran, Miroslav Živković, bariton, i Edmund Borić-Andler, orgulje. Program počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

U nedjelju, 15. siječnja, održat će se i 8. hodočašće u Gvozdansko, polazak ispred Koncertne Dvorane Vatroslava Lisinskog u 7:00. (Ukoliko zbog vremena ne bude drugačije dogovoreno). Dolazak u Gvozdansko. Slobodno vrijeme do slavljenja svete mise. Početak Euharistije koju predmoli biskup Ivan Šaško u 11:00 sati. Zatim mimohod u čast Hrvatskim junacima Gvozdanskog. Komemoracija žrtvama Gvozdanskog “Plamen slobode” počinje u 13:10. Sudjelovanje u ostatku programa te zajedničkom druženju do polaska za Zagreb.
Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Gvozdansko je naselje u Hrvatskoj, nalazi se na pola puta između Gline i Dvora. Nalazi se podno Zrinske gore. Kaštel (grad-utvrda) Gvozdansko na Zrinskoj gori spominje se od 1488., nakon što je Nikola II. Zrinski dobio privilegij vađenja ovdašnjih ruda srebra i olova. Zbog turskih napada na Hrvatsku tijekom druge polovice XV. stoljeća pojačava se gradnja fortifikacijskih objekata – branič-kula i kaštela, koji su projektirani za obranu od topova i koji su u početku uspjeli zaustaviti tursku navalu s istoka. Iz turskih povijesnih izvora doznajemo o neviđenoj hrabrosti i junaštvu hrvatskih branitelja u Gvozdanskom 13. siječnja 1578. godine.

U naselju Gvozdansko postoji starohrvatska utvrda koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. U njemu je Nikola III. Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca.
U Drugom svjetskom ratu Gvozdansko je bilo mjesto masovnog zločina počinjenog nad Hrvatima 1941. godine. Isto se ponovilo i u Domovinskom ratu 1991. godine. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Gvozdansko ima 69 stanovnika, po nacionalnoj strukturi Hrvati čine većinsko stanovništvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr