Kosinjsko čudo u Domovinskom ratu: Kako je održan mir i kakav je doprinos Kosinjana obrani Domovine

domovinskom
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

O Kosinju i njegovom bogatom, no neistraženom kulturno-povijesnom značaju, već smo ranije uvelike pisali i kao i o, prema svemu sudeći, skorom potapanju dijelova Kosinja pod patronatom Hrvatske Vlade, a u režiji HEP-a. Ovog vam puta donosimo zanimljivu i malo poznatu priču o tome kako je Kosinj prošao u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HTV-ov Dokumentarni film o Domovinskom ratu u Kosinju te odnosima Hrvata i Srba u Kosinjskoj dolini ratne 1992. godine objavljen je nedavno na YouTube kanalu ‘Kosinj‘.

Bez pobune lokalnih Srba

Dokumentarac govori o ratnim zbivanjima u tom kraju, no najviše o činjenici da je Domovinski rat u Kosinju prošao bez pobune tamošnjih pripadnika srpske nacionalne manjine iako je bilo nekolicine onih koji su se smatrali ugroženima i željeli napustiti svoje domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na području Kosinja postoje sela s većinskim hrvatskim i većinski srpskim stanovništvom kao i u mnogim drugim krajevima Hrvatske. No za razliku od Baranje, Korduna, istočne Slavonije na području Kosinja nije bilo međusobnih sukoba.

>Prof. dr. sc. Uršić: Suverenost i bezgranična glupost uništenja Kosinja
>Inženjer Pinčić: Potapanje Kosinja neće ništa riješiti; imam alternativu

Dokumentarni film prikazuje iz perspektive Kosinjana olovne ratne godine, suživot koji je u toj napetoj ratnoj atmosferi ipak funkcionirao uz zvuke obližnjih detonacija s aktivnih ličkih bojišta.

>O bogatoj povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (1): Mjesto prve glagoljske tiskare?
>O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (2): Tko je bio Broz Žakan, učitelj popova glagoljaša?
>O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (3): Što kriju neistraženi arheološki lokaliteti?
>O povijesti Kosinja, kojemu prijeti potapanje (4): Evo njegovih glagoljskih spomenika!
>Održan prvi znanstveno-stručni o Kosinju: Kako spasiti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu ovog kraja kojeg država želi potopiti?
>Nadahnut govor biskupa Križića o Kosinju: ‘Nedostatak znanja početak je propasti svih naroda’
>Sučeljavanje o potapanju Kosinja: Kako HEP brani neobranjivo

Film prikazuje i kako su se Kosinjani organizirali u obrani Domovine te donosi zanimljive izjave stanovnika Kosinja iz srpske nacionalne manjine koji su unatoč velikosrpskoj propagandi, uglavnom ostali na svojim ognjištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.