Kotor: premijera dokumentarnog filma o hrvatskom književniku Viktoru Vidi

Viktor Vida (desno) s Heliodorom Prelesnikom u vrijeme studija u Zagrebu (nepoznati fotograf, 18. ožujka 1934.)
Viktor Vida (desno) s Heliodorom Prelesnikom u vrijeme studija u Zagrebu (nepoznati fotograf, 18. ožujka 1934.)

Dokumentarni film o hrvatskom pjesniku Viktoru Vidi (1913. – 1960.) “Svemir osobe”, snimljen u povodu 100. obljetnice pjesnikova rođenja, premijerno će biti prikazana 11. rujna u Kotoru , u kinu “Boka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film govori o životu i radu pjesnika a ujedno je i prvi film koji je ikada snimljen o Viktoru Vidi.

Po scenariju Bogića Rakočevića film je režirao poznati crnogorski redatelj Husein Bato Dukaj. Snimljen je u kooprodukciji Centra za očuvanje kultura manjina Crne Gore i Radio televizije Crne Gore.

Viktor Vida rođen je u Perastu 1913. godine. Bio je iznimno obrazovan i veliki znalac ne samo talijanske poezije (i sam je pisao pjesme na talijanskom jeziku). Živio je u dosluhu s vrhovima modernoga europskog pjesništva, čak i onda kada ga je nesretna emigrantska kob odvela do daleke Argentine, gdje je uvjeren u egzistencijalnu neizglednost počinio samoubojstvo 25. rujna 1960. god.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vida je diplomirao u Zagrebu povijest južnoslavenskih književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. radio je u Rimu kao član uredništva Agenzia Giornalistica Italo-Croata, a početkom 1948. seli se u Argentinu.

Prve pjesme objavio je u nikšićkoj “Slobodnoj misli”, a potom nastavlja objavljivati u zagrebačkom “Savremeniku” te u “Hrvatskoj reviji” u Buenos Airesu.

Poznata su njegova djela “Svemir osobe”, “Sužanj vremena”, “Otrovane lokve”, “Otključana škrinjica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Vida se smatra jednim od najvažnijih hrvatskih pjesnika u emigraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.