Kreće ludih mjesec dana Riječkog karnevala

U Rijeci i okolici zabava nakon božićno-novogodišnjih blagdana ne prestaje, već se odmah prelazi na „peto godišnje doba“ – Riječki karneval. Programe koji nas očekuju ove godine tijekom karnevala, u trajanju od 17. siječnja do 18. veljače, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke. U približno mjesec dana koliko će trajati maškarane ludosti nagurano je ponovno niz najrazličitijih događanja, maškare biraju novu Kraljicu Riječkog karnevala i smjenjuju gradsku vlast 23. siječnja, Dječja karnevalska povorka pleše Korzom 7. veljače, a veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka, najavljena je za 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RK2015_vizual

“Tradicionalnim podizanjem pusta na Drenovi, u subotu, na Antonju, počinje još jedan Riječki karneval, 32. po redu. Kao i do sada, tijekom karnevala gradom će vladati maškare stoga ću već idućeg petka ključeve grada predati Meštru Toniju i prepustiti se uživanju u karnevalskim zbivanjima koja će i ove godine, unatoč kratkom trajanju karnevala i recesiji, biti brojna i raznolika”, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavivši početak Riječkog karnevala.

Gradonačelnik je dodao i da je Riječki karneval odavno postao prepoznatljiv i van granica Hrvatske te će, kao i ranijih godina, zasigurno privući i brojne turiste i doprinijeti daljnjem razvoju turizma u našem gradu u kojem je, samo u 2014. godini, ostvareno čak 19 posto više dolazaka i noćenja gostiju u odnosu na prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel je istaknuo i kako će i ove godine u sklopu karnevalskih događanja biti organiziran tradicionalni Humanitarni bal na kojem će se prikupljati sredstva za Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom PEGAZ Rijeka i to za nabavku konja za terapijsko jahanje i dresuru.  Dodao je i kako je do sada na humanitarnim balovima sakupljeno gotovo milijun kuna.

Programe ovogodišnjeg Riječkog karnevala pobliže je najavio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, počevši s promjenom riječke vlasti koja će se dogoditi na Izboru Kraljice Riječkog karnevala i primopredaji ključa Grada 23. siječnja u Dvorani mladosti. Prijave za Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku su završene, podaci su trenutačno u obradi te će raspored grupa koje sudjeluju biti uskoro objavljen na mrežnoj stranici Riječkog karnevala. Od vodećih programa karnevala, Škarpa je za 31. siječnja najavio tradicionalni Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, te za isti dan, nakon prošlogodišnje pauze, povratak Carnival Snowboard Sessiona s jedinstvenom rampom za bordanje uz samo more. Cjelokupni program, informacije, te najnovije vijesti o Karnevalu mogu se naći na stranici www.rijecki-karneval.hr, a karnevalska zajednica je i vrlo aktivna na službenoj Facebook stranici Riječkog karnevala. Petar Pkarpa se zahvalio dugogodišnjem pokrovitelju Zagrebačkoj pivovari i Ožujskom pivu koji su i ove godine uz Riječki karneval, te su ponovno organizatori Karnevalskih zabava u Ex port Delti. Uz zahvalu vjernim pokroviteljima koji već niz godina prate i potpomažu ovu najveseliju riječku manifestaciju, Škarpa je završio pozivom za sve da u čim većem broju sudjeluju i prate Riječki karneval.

Nezaobilazni Meštar Toni pozvao je sve na podizanje pusta na jednoj od lokacija – Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu, te na Izbor Kraljice Riječkog karnevala gdje će on, zajedno s ostalim maškarama, na mjesec dana preuzeti vlast od gradonačelnika Vojka Obersnela i dobiti novu Kraljicu. Za krunu i zlatni plašt koji još uvijek nosi aktualna Kraljica Riječkog karnevala Vedrana Šegulja borit će se 9 kandidatkinja uz pomoć pratećih karnevalskih grupa. Vedrana Šegulja pridružila se pozivu Meštra Tonija na Izbor  Kraljice te na sudjelovanje u svim karnevalskim programima, uz poznatu izreku – Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik pokrovitelja, regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić, najavio je ponovnu suradnju Ožujskog piva i Riječkog karnevala. Nakon uspješne „selidbe“ zabava Zagrebačke pivovare iz šatora na Delti u prostor Ex port Delte, i ove je godine najavljeno niz izvođača i programa za sve ukuse – Toni Cetinski, Jole, Hladno pivo, Jelena Rozga, Carnival DJ Session i završna cjelodnevna fešta.

Rijeka ima pet godišnjih doba

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23.1. – IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA – Dvorana mladosti

7.2. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

15.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

Cjelokupni program Riječkog karnevala 2015. objavljen je na web stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.