Marko Ljubić povodom izlaska knjige ‘Rasudbe hrvatske državnosti’ ukazao na uzroke problema s kojima se suočava današnja Hrvatska

Foto: narod.hr

Povodom izlaska njegove knjige „Rasudbe hrvatske državnosti“ u nakladi Hrvatskog kulturnog vijeća, čija će promocija biti u Zagrebu, u dvorani Vijenac na Kaptolu 18. travnja u 20 sati, na Radio Mariji u prigodnoj emisiji urednika i voditelja Filipa Ećimovića gostovao je novinar i publicist Marko Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emisiju možete poslušati OVDJE.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [14.37 MB]

Ljubić je svojim poznatim stilom ukazao na ključne uzroke problema s kojima se suočava današnja Hrvatska. Svakako je važno poslušati njegove riječi o razlozima nasrtaja na hrvatski nacionalni identitet, što Ljubić ističe kao ključni pravac ujedinjenih civilnih, političkih i medijskih pokušaja uništenja hrvatske državnosti. Stoga je naglasio da su osnovni razlozi utemeljenja svake nacionalne države zaštita, očuvanje i reafirmacija nacionalnoga identiteta, nacionalne samosvijesti i iskazivanje trajnoga poštovanja prema sebi samima i svome narodu, navodeći tisućljetnu baštinu hrvatskoga naroda od Marulića i Držića, Ruđera Boškovića, preko Stepinca do Hitreca i Aralice. Uz to je Ljubić naglasio da je upravo nevjerojatno i krajnje zloćudno da hrvatska državna politika potpomaže taj pravac uništenja nacionalnoga identiteta, time i same hrvatske državnosti, te da se to zajedničkim naporima ukupnoga hrvatskoga naroda i svih njegovih potencijala odmah mora zaustaviti i tome pružiti otpor na svaki način.

Komentirajući sintagmu o novinaru „prijatelju hrvatskoga naroda“, Ljubić je postavio pitanje – „a kakav bi to smio i mogao biti novinar ili bilo koji hrvatski čovjek koji ne iskazuje ponos, odanost i ljubav prema svome hrvatskome narodu, kakav je to Rus, Amerikanac ili Kinez koji to isto ne osjeća prema svome narodu“ te zaključio „ da to nije samo izbor nego i obaveza svakoga novinara u Hrvatskoj, a onaj tko se ne osjeća i svakodnevno iskazuje prijateljem hrvatskoga naroda- ne može se zvati ni novinarom, ni hrvatskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako poslušajte što Ljubić kaže o najavljenom pokušaju i namjeri predsjednika vlade Andreja Plenkovića o jačanju senzibiliteta za europske vrjednote u jeku praktičnoga pokušaja uništenja temeljnih hrvatskih vrjednota namjerom ratifikacije Istanbulske konvencije i nasiljem u provedbi sporne kurikularne reforme na čelu s Blaženkom Divjak, što kaže o političkoj kulturi i kulturi državnosti, o medijskoj manipulaciji u kontekstu nevjerojatnih manipulacija oko Istanbulske konvencije, zatim o političkom srpstvu kao obliku negacije hrvatske slobode i državnosti,o značaju hrvatske nacionalne suverenosti u Bosni i Hercegovini, iseljenoj Hrvatskoj kao sastavnici jedinstvenoga hrvatskoga naroda i čitavome nizu ostalih pitanja koje obrađuje u svojoj knjizi „Rasudbe hrvatske državnosti“.

Čut ćete i poruku sisačkoga biskupa Vlade Košića o Ljubićevim analizama i kolumnama, koja je otisnuta na korici knjige, te najavu predstavljanja na kojemu će o knjizi govoriti sisački biskup Vlado Košić, akademik Josip Pečarić, profesor dr. Vlado Pandžić te urednik knjige, književnik i novinar Nenad Piskač, uz pozdravnu riječ predsjednika Hrvatskoga kulturnoga vijeća, profesora emeritusa Marijana Šunjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.