Muzejska akcija “(Bez) veze” u 63 muzejske institucije

Ovogodišnja 19. muzejska edukativna akcija “(Bez) veze” bit će provedena u 63 muzejske institucije od 18. travnja do 18. svibnja povodom Međunarodnog dana muzeja, a predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko Pijevac, medijska pedagoginja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka Anita Hodak i njezina kolegica iz Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić predstavile su akciju u Muzeju Mimara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Glavni je organizator sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a, a moram reći da HMD ovom akcijom i akcijom Noći muzeja nastoji približiti muzeje kao baštinske ustanove široj javnosti i pokazati naše prostore gdje se može ugodno provesti vrijeme, nešto naučiti, ali se i zabaviti”, rekla je Arko Pijevac.

Voditeljica i koordinatorica akcije Anita Hodak objasnila je naziv ovogodišnje muzejske akcije “(Bez) veze”: “U zagradi je “bez”, a naglasak je na “veze”, a ideja je proizašla iz teme Međunarodnog dana muzeja koja nosi naziv “Museum collections make connections” (Muzejske zbirke kao poveznice). Nositelj organizacije, muzej koji je domaćin ove godine jest Prirodoslovni muzej Rijeka”.

Svaki muzej umjesto ulaznice nudi programsku knjižicu u iznosu od deset kuna, a njezinom kupovinom posjetitelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Završna svečanost bit će organizirana u obliku muzejskog svibanjkog vikenda, 17. i 18. svibnja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka kada ćemo obilježiti Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja. U subotu, 17. svibnja, besplatan je ulaz cijeli dan”, dodala je Hodak.

Muzejska pedagoginja u Muzeju krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić predstavila je programe Muzeja Hrvatskog zagorja.

“Započela bih s Muzejom krapinskih neandertalaca. Od 18. travnja do 18. svibnja organizirat ćemo program pod nazivom “Neandertalci i umjetnost – ima li veze?”. Posjetitelji će s knjižicama moći obići stalne postave Muzeja samostalno, a na određene dane moći ću sudjelovati u likovnim radionicama na temu paleolitske umjetnosti. Moći će crtati ugljenom, modelirati u glini, izrađivati reljefe na gipsanim pločama, oslikavati kamene oblutke pomoću prirodnih pigmenata i na taj način upoznat će se s najstarijim umjetničkim tehnikama”, rekla je Lončar Uvodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvoru Veliki Tabor pripremljen je program naziva “Pisane veze s prošlošću”. “Posjetitelji će se moći upoznati sa starim fotografijama, razglednicama, dokumentima, starim knjigama i otkriti na koji način pisani tragovi daju informacije o određenim osobama, stvarima, ljudima koji su živjeli u dvorcima Veliki i Mali tabor”, nastavila je Lončar Uvodić i dodala: “U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici radi se o programu pod nazivom “Veze u Europi”. Posjetitelji će putem edukativnih listića tražiti veze određenih događaja, ali i osoba s Europom. U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, program nosi naziv “Kerempuhi na hrpi”. U Muzeju “Staro selo” Kumrovec također je zanimljiv program. Posjetitelji će se upoznati sa zanimljivim predmetima iz škole s kraja 19. stoljeća i vidjeti na koji način ta škola funkcionira u muzeju, a i na koji način sam muzej funkcionira i radi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.