Najavljen pa skinut serijal “Generali” – DIP misli da se krše izborna pravila

„Prva epizoda dokumentarnog serijala „Generali“ nije prikazana jučer na HRT-u jer su u serijalu sugovornici dvije osobe koje su na listama za europarlamentarne izbore“, rekla je glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc te dodala kako se radi o Jadranki Kosor i Jozi Radošu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Urednica prvog programa tražila je mišljenje Državnog izbornog povjerenstva i njihovo je mišljenje bilo da bi trebalo pričekati s tim jer bi se to smatralo kršenjem izbornih pravila“, nastavila je Lazanin Jelenc.

„Iz sadržaja emisije navedenog u dopisu može se zaključiti da se izjave gospođe Kosor i gospodina Radoša neće izravno odnositi na njihovo predstavljanje biračima, ali obzirom da bi se emisija emitirala u vrijeme izborne promidžbe samo njihovo pojavljivanje u emisiji moglo bi se na posredan način tumačiti i kao vrsta izborne promidžbe“, stoji u odgovoru Državnog izbornog povjerenstva HRT-u.

„S obzirom na Pravila o postupanju HRT-a tijekom neposrednih općih izbora članova u Europski parlament iz RH (http://www.hrt.hr/euizbori2014/izborna-pravila-hrt-a), Glavna urednica HTV1 odlučila je odgoditi emitiranje serijala“, odgovorila je Lazanin Jelenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara narod.hr radi li se o mogućoj cenzuri, glasnogovornica je odgovorila negativno.

„Ne. Bilo bi malo suludo da sami najavimo serijal i da onda dođe do cenzure“, zaključila je te dodala kako će vjerojatno serijal biti prikazan nakon izbora za Europski parlament, no ne može kazati točni termin.

Inače, autor dokumentarnog serijala od tri dijela je Hrvoje Zovko. Serijal „Generali“ donosi prikaz najvažnijih događaja u Hrvatskoj od 1990. do 2013. godine. U serijalu će biti prikazane ekskluzivne snimke i fotografije vezane za haški slučaj Gotovina i Markač. Osim Mladena Markača koji je dao, kako stoji u najavi HRT-a, životni intervju, u serijalu govore i Petar Stipetić, Ante Kotromanović, Jadranka Kosor, Rahim Ademi, Ivo Josipović, Damir Krstičević i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je priča o Hrvatskoj u vremenu od 1990. do 2013. godine, o vremenu rata, agresije, mirnodopskom vremenu, o vremenu Haaga i svega što se događalo. Ukupno sam radio to godinu dana, a povod su bila haška suđenja. Sve je to bilo planirano za vrijeme iza presuda, da dobijemo prve komentare ljudi i da se pozabavimo tom cijelom pričom“, rekao je za narod.hr autor serijala Hrvoje Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.